Nyhet | Infektion

Fall av denguefeber ökar bland svenska turister

Denguefeber blir allt vanligare bland svenska turister och i år har smittan slagit extra hårt. Att se till att skydda sig mot myggbett är Folkhälsomyndighetens råd till utlandsresenärer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

I januari månad smittades dubbelt så många av denguefeber i jämförelse med motsvarade period 2015 och 2014. Nära 50 fall rapporterades till Folkhälsomyndighete i år, varav hälften av dem hade smittats i Thailand men samtliga har smittats utomlands. Enligt en artikel i tidningen Vårdfokus framgår det att dengu, liksom zika- och chikungunyavirus, har blivit vanligare under senare år. Virussjukdomarna vars gemensamma nämnare är att de sprids av myggarten Aedes aegypti.

Uppmanar till extra skydd

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten att skydda sig extra mot viruset genom att bära täckande kläder på kvällarna, smörja in huden med myggmedel, ligga under myggnät på natten och gärna använda fläkt eller luftkonditionering.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons