Nyhet | Infektion

Få med hiv berättar om sin infektion

Många av de som lever med hiv vågar inte berätta om sin hiv-infektion. Nu startar Folkhälsomyndigheten en ny informationskampanj som hoppas minska stigmatiseringen kring sjukdomen.

Publicerad den: 2015-11-02
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Väldigt, väldigt många tvekar att berätta för andra att de har hiv. Det beror mest på att man är rädd att bli illa bemött, både i samhället med också inom vården och av andra myndigheter, säger Johan Carlson som är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Han menar att kunskapsnivån behöver höjas ordentligt, bland annat när det gäller smittsamhet.

– Det finns stor okunskap bland allmänheten. Många tror att de som behandlas för hiv har hög smittsamhet, men så är det ju inte. Numera sänks virusnivåerna kraftigt när man får rätt behandling, vilket gör att risken att överföra hiv blir mycket liten, nästan obefintlig, säger Johan Carlsson.

Annons
Annons

Få vågar vara öppna

Idag släpps den första heltäckande svenska undersökningen som visar hur det är att leva med hiv. Närmare 1 100 personer av de cirka 7 000 personer som lever med hiv har deltagit i undersökningen.

Rapportens resultat visar att endast var tionde person med hiv upplever sig kunna vara helt öppen med sin hiv-infektion. Ungefär hälften har enbart berättat för några närstående om sin sjukdom, medan var femte person inte har vågat berätta för någon om infektionen.

– Det är naturligtvis ett stort trauma att inte våga berätta. Det kringskär ju hela deras liv. Vi ser också att det medför depressioner och tillbakadragenhet som följd, säger Johan Carlsson till SVT.

Annons
Annons

Ny nationell kampanj

I samband med att rapporten släpps satsar Folkhälsomyndigheten på en landsomfattande kampanj för att sprida kunskap och information om hiv. Förhoppningen är att minska diskrimineringen och stigmatiseringen i landet. 

– Vi går nu ut och informerar i första hand till allmänheten och det är hög tid att man gör det eftersom läget är som det är och att det finns goda nyheter att berätta som hjälper och stödjer de människor som är infekterade, säger Johan Carlson till SVT.

Myndighetens huvudbudskap är att fler ska gå och testa sig för hiv, poängterar han.

– Smitta med hiv uppstår oftast från personer som inte känner till att de har hiv. Därför är det viktigt att om man är riskutsatt går och testar sig för då får man både behandling så sjukdomen inte utvecklas och får bort sin smittsamhet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons