Experterna: Sjukvårdspersonal bör vaccineras kostnadsfritt
Vaccination mot mässling bör vara gratis för hälso- och vårdpersonal. Det menar experter från Sverige, Norge och Danmark, enligt Folkhälsomyndigheten.
I Sverige är risken att drabbas av mässling liten, men enstaka fall förekommer då personer blivit smittade utomlands. För hälso- och sjukvårdpersonal är risken dock högre, jämfört med den allmänna befolkningen, vilket beror på att de oftare kommer i kontakt med personer som har ett nedsatt immunförsvar.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Nu rekommenderar den skandinaviska verifikationskommitténatt vaccination mot mässling bör erbjudas kostnadsfritt till all icke-immun hälso- och sjukvårdspersonal.
LÄS MER: 3 goda skäl till att vaccinera sig
Inventering pågår
Enligt Sveriges smittskyddsenheter pågår just nu en inventering av i alla landsting och regioner av personalens immunstatus och vaccination mot påssjuka, röda hund och mässling erbjuds till dem som inte redan är immuna. Bara ett fåtal landsting och regioner har tidigare haft rutiner för att se över de anställdas vaccinationsskydd, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/februari/sjukvardspersonal-bor-erbjudas-vaccination-mot-massling-anser-aven-kommitte/
Källor
-
Helveteseld (bältros)
Bältros är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus, som även orsakar vattkoppor. Bältros uppträder när ett vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga vattkoppsinfektionen.
-
Svinkoppor (impetigo)
Svinkoppor är hudinfektioner med bakterierna stafylokocker eller streptokocker och är ganska vanligt. Sjukdomen drabbar främst barn.
-
Halsfluss
Halsfluss (tonsillit) är en sjukdom som framförallt är lokaliserad till halsmandlarna och området runt dem. Både virus och bakterier kan orsaka halsfluss. Det är dels en sjukdom i sig själv, men ses också som led i andra sjukdomar som till exempel körtelfeber. Läs mer »
-
Vattkoppor
Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas varicella zoster. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn.
-
Vinterkräksjuka
Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Kolera
Kolera är en smittsam magtarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlust, som kan uppstå efter kort tid.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
1 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Kan det vara en så bra idé att vaccinera sjukvårdspersonal som har med sköra personer att göra. Den som vaccineras med mässlingsvaccin vilket innehåller levande virus smittar under 2-3 veckor.
Inga har kommenterat på denna sida ännu