Experterna: Sjukvårdspersonal bör vaccineras kostnadsfritt 

Vaccination mot mässling bör vara gratis för hälso- och vårdpersonal. Det menar experter från Sverige, Norge och Danmark, enligt Folkhälsomyndigheten.  


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I Sverige är risken att drabbas av mässling liten, men enstaka fall förekommer då personer blivit smittade utomlands. För hälso- och sjukvårdpersonal är risken dock högre, jämfört med den allmänna befolkningen, vilket beror på att de oftare kommer i kontakt med personer som har ett nedsatt immunförsvar.  

Nu rekommenderar den skandinaviska verifikationskommitténatt vaccination mot mässling bör erbjudas kostnadsfritt till all icke-immun hälso- och sjukvårdspersonal. 

LÄS MER: 3 goda skäl till att vaccinera sig

Inventering pågår

Enligt Sveriges smittskyddsenheter pågår just nu en inventering av i alla landsting och regioner av personalens immunstatus och vaccination mot påssjuka, röda hund och mässling erbjuds till dem som inte redan är immuna. Bara ett fåtal landsting och regioner har tidigare haft rutiner för att se över de anställdas vaccinationsskydd, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.  

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/februari/sjukvardspersonal-bor-erbjudas-vaccination-mot-massling-anser-aven-kommitte/

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margareta Lundström, Leg.Sjuksköt. 2018-02-19 18:57 (20 månader sen)

    Kan det vara en så bra idé att vaccinera sjukvårdspersonal som har med sköra personer att göra. Den som vaccineras med mässlingsvaccin vilket innehåller levande virus smittar under 2-3 veckor.


Annons
Annons
Annons