Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten: Handsprit är som vigvatten

Mitt i influensatider är det många som spritar händerna lite extra. Helt meningslöst, menar bakteriologen Agnes Wold. Hon kallar handspriten för vår tids vigvatten. ”Man tror att det hjälper mot allt, men det är bara magiskt tänkande.”
Annons

Eftersom både influensa och kräksjuka är virus som smittar genom luften kan inte handspriten, som tar bort bakterier, rå på dem. Men trots att spriten inte kan motverka vinterns influensaepidemier finns ingen anledning till oro.  

– Flera allergier och autoimmuna sjukdomar kan bero på att immunförsvaret fått för lite stimulans tidigt i livet. Det är viktigt att människor byter bakterier med varandra, handspriten hör bara hemma inom sjukvården, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT.

Särskilt viktigt är det alltså att låta barn utsättas för bakterier i sin naturliga omgivning, menar hon.

Annons
Annons

– Vissa får rådet att stanna hemma med sitt barn den första månaden, men det är helt fel. Vårt immunförsvar behöver stimuleras som mest tidigt i livet och det är bevisat att barn som till exempel växer upp bland djur eller många syskon får färre allergier senare i livet, säger Agnes Wold.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-19 16:20 (9 år sen)

    det kan väl inte skada att tvätta händerna?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons