Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Eventuellt utbrott av Ockelbosjukan

Flera misstänkta fall av Ockelbosjukan i Västerbotten analyseras just nu på avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå.
Annons

– Stämmer det att det är Ockelbosjukan är det lite anmärkningsvärt, säger Urban Kumlin, överläkare vid klinisk mikrobiologi på Nus, till tidningen Norran.

Ockelbosjukan sprids via myggor som överför smittan från fåglar. Symtomen hos den som drabbas är feber, utslag och ledvärk, i framförallt händer och fötter. Sjukdomen läker utan behandling. Vissa kan få kvarvarande ledbesvär, ibland så länge som flera år.

Enligt Smittskyddsinstitutet är utbredningen i Sverige normalt begränsad till Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Ett större utbrott i Västerbotten skulle alltså vara ovanligt.

Annons
Annons

Smittskyddsenheten i Västerbottens läns landsting uppmanar nu personer som besvärats av klåda, feber och ledvärk under den senaste månaden att kontakta sin hälsocentral för provtagning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-17 07:51 (11 år sen)

    "Det e4r knappast se5 att c5kesson rnegir upp och fre5gar en etniskt svensk Anders Andersson om han ke4nner sig som svensk innan han betraktar honom som svensk."Behf6ver han gf6ra det de5? Sabuni har ve4l invandrat till Sverige och dessutom under en tid de5 den officiella integrationspolitiken ge5r ut just pe5 att invandrare ska fre4mjas av staten att he5lla fast vid, och bevara, sina kulturer och identiteter i Sverige."Fast de e4r ju uppenbarligen inte det."Det e4r ju bara dina antaganden utifre5n formuleringar i principprogrammet. Handlingsprogrammet e4r som sagt mycket tydligt med vad partiet menar och vill gf6ra. De4r tar SD avste5nd fre5n det du pe5ste5r att partiet skulle ste5 ff6r."Ff6rst gick du med pe5 att vit makt-musik till sitt ve4sen e4r rasitisk. Nu backar du. En barnvisa framff6rd av ett Vit makt-band blir naturligtvis inte en nazistisk barnvisa ff6r att den framff6rs av ett nazistiskt band.Det e4r just precis sakinnehe5llet som intresserar mig. Det vi har att gf6ra med he4r e4r inte Idas sommarvisa utan revolutione4r, nazistisk kampmusik."Jag talade om vit makt-musik som genre och fenomen. Den e4r starkt kopplad till rasism och extremism men det innebe4r inte att allt i texterna e4r av rasistisk karakte4r (fre5nstf6tande och extremistisk smf6rja kan nog de flesta he5lla med om att det mesta e4r dock). Och det var som de ljudklipp som spelades upp som Sf6der kommenterade. Han har inte uttalat sig om vit makt-musik som se5dan. Den tar givetvis han och SD avste5nd fre5n. Ska det vara se5 sve5rt att ff6rste5?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.