Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Effektivt läkemedel mot hiv

En ny brittisk studie som presenteras i medicintidskriften The Lancet visar att män som har sex med män kan ta ett förebyggande läkemedel för att minska risken att bli hiv-smittade. I USA har medlet använts med framgång men i Sverige skrivs det inte ut.
Annons

Brittiska forskare har i en ny studie kommit fram till att ett läkemedel innehållande substanserna emtricitabin och tenofovirdisoproxilfumarat kan minska hiv-spridningen avsevärt bland män som har sexuell kontakt med andra män.

Läkemedlet har använts med framgång i USA men också i Storbritannien där ett hundratal män som riskerat att hiv-smittas använt medicinen. Resultatet visar att färre män smittats med hiv jämfört med den kontrollgrupp som inte tog läkemedlet.

Allvarliga biverkningar

I Sverige skrivs medicinen inte ut. Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska Institutet, säger till Sveriges Radio att det kan finnas skäl att försöka minska hiv-spridningen på det här sättet även i Sverige.

Annons
Annons

– Ja, ur ett medicinskt perspektiv till de personer som har många sexpartners - där finns det skäl. Däremot kan man starkt ifrågasätta att använda det till personer med färre partners, eftersom det alltid finns risk för olika biverkningar, säger Anders Sönnerborg till Sveriges Radio.

Läkemedlet har beskrivits som ett framsteg i den globala kampen mot hiv-viruset men kan ha allvarliga biverkningar såsom njurskador.

Även illamående och resistens mot läkemedlet är några av biverkningarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons