Nyhet | Infektion

Effektivare hiv-behandling kan snart vara verklighet

Inom en närstående framtid kan en effektivare bromsmedicin till hiv-smittade vara verklighet. Amerikanska forskare har tagit fram en behandlingsmetod som gör immunförsvaret starkare mot virusets angrepp.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Studien har genomförts på 12 hiv-smittade patienter vars vita blodceller togs ut ur kroppen, för att sedan få en genetisk behandling som gör dem hiv-resistenta innan de injicerades tillbaka.

Det finns ett få antal människor som bär på en genetisk mutation som gör dem immuna mot hiv. I studien har forskarna lyckats dna-modifiera patienternas t-celler, en del av immunförsvaret, så att de får samma skyddande mutation.

Omkring 20 procent av alla 10 miljoner t-celler som injiceras tillbaka förblir modifierade. Resultaten från studien visar att virusets angrepp kan motas tillbaka under en längre tid.

Annons
Annons

– Vi har kunnat använda den här tekniken inom hiv-behandling och visat att det är säkert och genomförbart, säger Bruce Levine, professor på University of Pennsylvania till BBC.

Nu hoppas forskarna att studien kan leda till att hiv-smittade i framtiden inte behöver ta bromsmediciner dagligen.

Har du haft bältros? Då söker vi dig! Läs mer här!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons