Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ebolautbrottet: ett internationellt nödläge

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar nu ebolautbrottet som en extraordinär händelse som utgör ett internationellt nödläge. Det är tredje gången på tio år som ett nödläge utlysts.
Annons

Det finns en allvarlig risk för ytterligare spridning. Enligt WHO krävs nu en samordnad internationell insats. 

Sjukdomen bröt ut i sydöstra Guinea i början av året. Sedan dess har den spridit sig i landet samt till grannländerna Sierra Leone, Liberia och senast Nigeria, Afrikas folkrikaste land. Utbrottet är det största, sett till antal fall, sedan viruset identifierades i mitten av sjuttiotalet. Hittills har närmare 1 000 människor dött, skriver Läkartidningen. Även sjukvårdspersonal insjuknar.

Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod. En ytterligare risk för virusspridning är kontakt med döda kroppar under förberedande och genomförande av begravning.

Annons
Annons

Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar på huden och i inre organ. Dödligheten är upp till 90 procent.

Enligt Socialstyrelsen är risken att det pågående ebolautbrottet ska spridas till Sverige mycket liten. I det fall någon enstaka resenär kommer hit och blir sjuk har Socialstyrelsen utarbetat rekommendationer till vården hur patienten ska tas om hand på ett bra och säkert sätt. Rekommendationerna har nu uppdaterats med utvidgad information.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.