Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Den farliga bakterien ESBLcarba sprider sig

Spridningen av den multiresistenta bakterien ESBLcarba har ökat dramatiskt under året som gått. Under 2015 rapporterades 100 fall jämfört med de 47 som kom in året innan. På Folkhälsomyndigheten har man inte någon tydlig förklaring till vad ökningen beror på.
Annons

Enligt Världshälsoorganisationen är bakterier som är resistenta mot antibiotika ett av de största hoten mot folkhälsan. Den mest hotfulla varianten just nu heter ESBLcarba, en bakterie som är resistent mot nästan all antibiotika och som kan tvinga läkare att amputera kroppsdelar om bakterien får fäste där.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att det rapporterats in 100 fall av smittan under 2015 jämfört med de 47 som kom in under 2014, det skriver Dagens Nyheter.

På Folkhälsomyndigheten är man givetvis medveten om ökningen men man har inte funnit någon förklaring till vad den beror på enligt Olov Aspevall, sakkunnig läkare, som intervjuas i Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Vanligast bli smittad utomlands

Allra vanligast är det att man blir smittad av ESBLcarba under en utomlandsvistelse. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 68 procent av de som fått ESBLcarba under 2014 hade smittats av bakterien i Asien eller Mellanöstern där de tre vanligaste smittländerna var Indien, Spanien och Egypten.

Statistik från Europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, visar också att bakterien ökar kraftigt i Europa. På de flesta sjukhus i länder som Grekland, Malta, Italien och Turkiet finns nu ESBLcarba och eftersom den är så omfattande i sin spridning är den svår att stoppa.

Under 2015 har 72 procent av de drabbade smittats utomlands. De vanligaste smittländerna under 2015 var Syrien, Turkiet och Indien.

Nio barn smittade på Sahlgrenska

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg smittades nio barn på neonatalavdelningen av ESBLcarba under 2015.

Annons
Annons

– Av de smittade var det ett par stycken som utvecklade en infektion men de kunde behandlas och alla hämtade sig, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter.

På Sahlgrenska har man inte hittat fler som blivit smittade av ESBLcarba. Man har ökat bemanningen och fokuserar nu ännu mer på städning för att minska risken för att smittan sprider sig enligt Görel Nergelius.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-01-5 22:59 (8 år sen)

    Syrien är ett av de värst smittade länderna och hit väller det in syrier, samtidigt som folkhälsoinstitutet säger sej inte förstå varifrån smittan kommer!!! A men för helvete!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-5 22:59 (8 år sen)

    Syrien är ett av de värst smittade länderna och hit väller det in syrier, samtidigt som folkhälsoinstitutet säger sej inte förstå varifrån smittan kommer!!! A men för helvete!

  • Avatar Tidigare användare 2015-12-30 16:31 (8 år sen)

    Vad kul med alla flyktingar då som kommer hit nu!!!! huh!!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons