Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Den avlidne mannen fick råd att uppsöka läkare

Annons

Den svenske man som avled i svininfluensan, som är det första bekräftade dödsfallet i den nya influensan, fick goda råd av sjukvårdsrådgivningen. En intern utredning visar&nbspatt sjukvårdsrådgivningen följt de rutiner som funnits. När mannen insjuknade ska dennes far ha ringt rådgivningen.
– Han fick information om att uppsöka läkare om febern inte gick ned och i annat fall stanna hemma. Min bedömning är att rådgivningen fungerat, säger Barbro Nordström, chefsläkare i Uppsala län.

Enligt Nordström ska mannens far ha fått all information som var befogad. Han ska bland annat även ha fått ett telefonnummer till en läkare om en sådan kontakt skulle bli aktuell, visar utredningen. Det som dock inte framkommit under mannens fars samtal var att patienten skulle tillhöra någon av Socialstyrelsens definierade riskgrupper som bör söka läkarvård. Klinikchefen på infektionskliniken vid Akademiska Sjukhuset, Göran Günther, har även fått uttala sig om händelsen i utredningen.
– Jag kan inte se att några fel gjorts. Man har utifrån situationen gett behövlig information och korrekt rådgivning till den avlidne mannens far, säger Göran Günther i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Den avlidne mannen ska ha haft ospecificerade symtom, som feber och förkylning och hade inte varit utomlands innan han smittades. Risken för att han ska ha smittat någon annan bedöms som väldigt liten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons