Därför försvagar mässling kroppens immunförsvar i flera år

Mässling är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig. Mässlingviruset kan dessutom dämpa kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för andra sjukdomar. Varför immunförsvaret försämras har tidigare varit okänt, men tror forskare att de hittat svaret.


Publicerad den: 2019-11-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Mässling barn
Annons

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som bland annat ger hög feber och utslag på kroppen. Det är en mycket allvarlig sjukdom, som i värsta fall kan bli livshotande. I Sverige är dock sjukdomen ovanlig tack vare vaccin mot mässling som ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Enligt Vetenskapsradion har 20-40 personer i Sverige haft mässling de senaste åren.

Om man varit sjuk i mässling har man också ökad risk av att drabbas av andra infektioner under lång tid efter att man blivit frisk från mässlinginfektionen. Det har varit känt sedan tidigare, skriver Läkemedelsvärlden och hänvisar till en dansk-brittiska studie från 2015. Studien visar att mässlingvirus kan försvaga kroppens immunförsvar upp till tre år efter genomgången sjukdom.

Däremot har man inte vetat exakt hur mässlingviruset dämpar immunförsvaret. I studier som publicerats i Science har nu forskare kommit fram till varför.

Mässlingenviruset visade sig försämrar både B-lymfocyter som i normala fall gör antikroppar som skyddar mot bakterieinfektioner och T-lymfocyter som annars kan döda virusdrabbade celler.

– De visar faktiskt att det både är förmågan att göra antikroppar och förmågan att döda infekterade celler som drabbas av mässlingsvirus, säger Jan Andersson, professor emeritus i infektionssjukdomar på Karolinska institutet och även forsknings- och innovationsdirektör i Region Stockholm, till Vetenskapsradion.

Allt från 10-70 procent av immunförsvaret kan försvinna och det kan som sagt ta upp till tre år innan det återskapas.

Annons
Annons

  Källor

 • Vetenskapsradion, Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7335052
 • Science, "Measles virus infection diminishes preexisting antibodies that offer protection from other pathogens" - https://science.sciencemag.org/content/366/6465/599
 • Science Immunology,
  "Incomplete genetic reconstitution of B cell pools contributes to prolonged immunosuppression after measles"
  - https://immunology.sciencemag.org/content/4/41/eaay6125.full
 • Science Immunology,
  "Game of clones: How measles remodels the B cell landscape"
  - https://immunology.sciencemag.org/content/4/41/eaaz4195
 • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/sa-slar-masslingviruset-ut-kroppens-immunforsvar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-2 09:58 (21 månader sen)

  Låt folk välja själva! Det säkrar ju inte 100 % skydd! Vad orsaker vaccinet för skada? Lika med TBE: det säkrar inte fullgott skydd och det står inget att läsa hur stor skada det kan göra!

  Vad händer med våra kroppar om vi hela tiden tar död på vårt inbyggda naturliga försvar? Varför ska vi ta död på oss själva bara för att läkemedelsindustrin ska tjäna grova pengar på bluff-medicin. Lägg fram sanna fakta och inte fakta där någon forskare skrivit på en redan klar forskningsrapport. En rapport där läkemedelsindustrin redan från början bestämt vad resultatet ska bli.

  Det skulle - jämförelsevis - vara intressant att läsa hur många år vårt immunsystem försämras av att äta en enda antibiotika/penicillin - kur? Väntar med glädje på att få läsa den rapporten! Om den nu finns?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-1 14:07 (21 månader sen)

  Jag är snart 75 år och undrar om jag ska ta mässlingvaccin. Den sprutan jag fick en gång kan väl inte längre skydda mig mot att bli smittad?