Covid-19-vaccination: Hemmavaccination kan komma att bli möjligt

När vaccinationerna mot coronaviruset kommer igång för prioriterade grupper, såsom personer över 70 år samt vård- och omsorgspersonal, kommer man behöva hitta nya lösningar för att kunna utföra vaccinationerna på ett smittsäkert sätt. En lösning kan exempelvis vara att vaccinera i människors hem.


Publicerad den: 2020-11-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Covid-19-vaccination: Hemmavaccination kan komma att bli möjligt
Annons

Utifrån statistik från SCB har Folkhälsomyndigheten beräknat att cirka 2 640 000 personer ingår i den grupp som ska prioriteras vid vaccinering mot coronaviruset. Dock kommer man även prioritera inom gruppen, och då bestämma vilka som är av allra störst behov av vaccin. 

Äldre med andra riskfaktorer har hög prio

– Kombinationen av att man är äldre och har riskfaktorer gör att man prioriteras. Men vi kan inte vaccinera de äldre-äldre om det inte är bra för dem att få det, det hänger ju ihop med vaccinen också, säger Anette Richardson, enhetschef för beredskap och krishantering på avdelningen för smitt- och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Regioner försöker hitta smittsäkra lokaler

Lokaler och ställen som kan komma att användas vid covid-19-vaccineringen kan vara vårdcentraler, sjukhus, barn- och mödravårdscentraler, skolor, vaccinationsmottagningar, och företagshälsovård som tänkbara alternativ. Men vaccinationen kan också komma att ske hemma hos den som ska vaccineras. 

– Vi har en stor fördel i Sverige att vi har ett system för vaccinationer. Vi är inte beroende av praktiserande läkare utan vi har sköterskor som har kunskapen som ingår i stora system. I Tyskland till exempel är det ofta så att man måste gå till sin praktiserande läkare och de måste finnas tillgängliga om man går till idrottshallar eller så, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en presskonferens den 24 november.

Annons
Annons

    Källor

  • TT/Omni - https://tt.omni.se/regionerna-planerar-for-vaccinering-i-hemmen/a/PRgGLe

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Gun-Marie 2020-11-26 06:36 (8 månader sen)

    Hur kommer man att göra när det gäller åldern vid vaccination mot covid 19 om en i hushållet fyllde 70 i år och den andre fyller 70 i maj -21?