Nyhet | Infektion

Covid-19: Det här bör du tänka på under storhelgerna

Under jul- och nyårshelgerna ökar många sitt umgänge och träffar fler. Något som inte lämpar sig i år. Här är Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen under storhelgerna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-12-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Covid-19: Det här bör du tänka på under storhelgerna
Annons

Umgås i en mindre krets

Smittspridningen av covid-19 ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att göra anpassningar även under storhelgerna. Uppmaningen är att begränsa sitt umgänge till en mindre krets och undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre, håll avstånd, håll god handhygien och träffas helst utomhus.

Res säkert under pandemin

Begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt och undvik avgångar med trängsel. Planera din resa så att du till exempel kan välja platsbokning. Men i första hand bör du välja andra alternativ att transportera dig, som att gå, cykla eller ta egen bil. Utöver den mindre krets som du umgås med bör du undvika att träffa nya kontakter under resan och på resmålet. Säkerställ att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Skydda personer i riskgrupper

Det är viktigt att både personer i riskgrupp och personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt. Den som uppvisar minsta symtom på covid-19 ska avstå från att träffas. Så länge inget förbud har införts får besök på särskilda boenden för äldre göras, förutsatt att det sker under säkra former och i enlighet med boendets besöksrutiner.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/december/begransa-ditt-umgange-till-en-mindre-krets-under-storhelgerna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu