Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Coronakrisen: Sveriges strategi sågas

Sveriges strategi för att hantera spridningen av covid-19 kan ha minst effekt jämfört med andra länder, enligt internationella analyser. Det skriver flera forskare på SvD Debatt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-14 Uppdaterad den: 2020-04-20

Annons
Artikeln är uppdaterad.

Allt fler internationella rapporter förkastar Sveriges strategi för att hantera coronakrisen. I en debattartikel i SvD skriver forskare att Folkhälsomyndigheten ignorerar mer avancerade modelleringar kring viruset och uppvisar en ”oroväckande” brist på transparens.

”Fel i antaganden kan orsaka skillnaden mellan tusen och tiotusen döda”, skriver de.

Om Sverige klara sig ur krisen beror det snarare på att befolkningen går emot FHM:s liberala råd än följer dem, menar forskarna.

Annons
Annons


I en replik skriver Jonas F Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, att Folkhälsomyndigheten visst kan bli bättre på att redovisa sina antaganden. Samtidigt menar han att de nuvarande internationella modellerna inte innebär att Sverige per automatik ska ompröva sin coronavirusstrategi.

"Inom svensk intensivvård överlever åtta av tio inlagda med coronavirus. Med det stora tillskottet av munskydd och handsprit som kommer nu, och med tillräckligt med IVA-platser och personal har vi goda möjligheter att hantera pandemin i Sverige utan en lockdown. En lockdown som annars skulle lamslå samhället och på sikt få svåröverskådliga följder även för hälsan", skriver Jonas F Ludvigsson i SvD.

Annons
Annons

    Källor

  • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/bortse-inte-fran-de-basta-forskarnas-modeller
    https://www.svd.se/god-chans-att-hantera-corona-utan-lockdown

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 12:40 (4 år sen)

    Det är tidigt att dra slutsatser om hur olika länder avklarat sina epidemier under denna Sars-cov2 pandemi. Ingen har facit i handen. Det kommer att handla åtminstone tiden fram till årsskiftet innan man får mer helhetsbild.
    I denna Sars-cov2 pandemi behöver man gå genom den stora delen av befolkningen på ett patientsäkert sätt för att alla Exit strategier handlar om andelen av immuna ( de som haft Covid19 i olika grader av symptom från symptomfria till intensivvårdade) innan någon gång senare 2021 vaccin kan lösa riskgruppernas utsatt läge. I praktiken behöver man få vårdpersonal med immunitet till vården av äldre tills vaccinen är framtagen och i massproduktion.
    Uthållighet i olika Covid19 strategier är centralt.
    Själv upplever jag trygghet till Sveriges hantering hittils, visst med delfacit i handen kunde man gjort några saker bättre såsom skydda äldreboenden i Stockholmsområdet. Har själv jobbat åratal i riskfylld arbetsmiljö inom Rättsmedicin med veckovisa fall av HIV, hepatit av olika slag och även tuberkulos. Vi själva på jobbet har inte blivit smittade trots daglig miljö med farligare patogener än Sars-cov2 viruset.
    Säkra arbetssätten och adekvat skyddsutrustning tar oss på säkert sätt dag efter dag vidare i arbetet.
    Gällande dödlighet i helhet i Riket exempelvis mars månaderna 2017-18 hade högre siffra i antalet döda per månad än mars månad 2020 under denna Covid19 pandemi. Och i snitt avlider årligen ca 90 000 i Sverige. Att gå genom denna pandemi ligger Sverige bra till trots att dödssiffrorna hittills relaterade till andra nordiska länder är högre. Jämfört till europeiska länder våra dödssiffror i Covid19 är relativt låga.

  • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 12:03 (4 år sen)

    Er artikel säger inget om vad forskarna kommer ifrån.
    Är det USAs president som har beordrat ett antal av forskare att fortsätta han skitprat om Sverige för att skydda sig själv och de dumheter han håller på med.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.