Coronakrisen: Sveriges strategi sågas

Sveriges strategi för att hantera spridningen av covid-19 kan ha minst effekt jämfört med andra länder, enligt internationella analyser. Det skriver flera forskare på SvD Debatt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-14 Uppdaterad den: 2020-04-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Artikeln är uppdaterad.

Allt fler internationella rapporter förkastar Sveriges strategi för att hantera coronakrisen. I en debattartikel i SvD skriver forskare att Folkhälsomyndigheten ignorerar mer avancerade modelleringar kring viruset och uppvisar en ”oroväckande” brist på transparens.

”Fel i antaganden kan orsaka skillnaden mellan tusen och tiotusen döda”, skriver de.

Om Sverige klara sig ur krisen beror det snarare på att befolkningen går emot FHM:s liberala råd än följer dem, menar forskarna.

Annons
Annons


I en replik skriver Jonas F Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, att Folkhälsomyndigheten visst kan bli bättre på att redovisa sina antaganden. Samtidigt menar han att de nuvarande internationella modellerna inte innebär att Sverige per automatik ska ompröva sin coronavirusstrategi.

"Inom svensk intensivvård överlever åtta av tio inlagda med coronavirus. Med det stora tillskottet av munskydd och handsprit som kommer nu, och med tillräckligt med IVA-platser och personal har vi goda möjligheter att hantera pandemin i Sverige utan en lockdown. En lockdown som annars skulle lamslå samhället och på sikt få svåröverskådliga följder även för hälsan", skriver Jonas F Ludvigsson i SvD.

  Källor

 • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/bortse-inte-fran-de-basta-forskarnas-modeller
  https://www.svd.se/god-chans-att-hantera-corona-utan-lockdown

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-04-18 19:18 (16 månader sen)

  Jag upplever en total fördröjning i kommunerna mot att förebygga smittan på äldreboenden. De äldre dör som flugor och det fanns ingen förberedelse med olika strategier i vården kring dem. Framförallt då det redan var ett faktum att smittan spridit sej dit.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-16 09:49 (16 månader sen)

  Forskare kan mena många saker. De måste för den skull inte ha rätt.
  Det finns alltid en opposition som söker att gå i polemik. De är inte de ansvariga.
  De har inte uppdraget.

  Ett forskningsresultat skall komma att bedömas först efter forskning vilken utförts och presenterats, inte tidigare.
  Håll ordningen i det som nu händer.
  Beforska händelsen, det går att göra i efterhand, inte i förväg.
  Åsikter kan alla ha, tycka och gissa kan alla göra, så även jag.

  De som är forskare borde veta. Forskningen de utför SKALL de presentera på rätt sätt, det har de forskaranslag från staten för, inte för att tycka och gissa. Resultatet är sedan för samhället och får inte undanhållas, det är offentligt.
  Har de pengar från andra håll, så har de, högst troligt, uppdrag från detta andra håll. Så tycks det visa sig nu, möjligt har dessa uppdrag att skada samhället i Sverige, och möjligen genomförs nu det.

  Nu gissar jag, och tycker, utan grund, kanske någon säger. Rätt!
  Jag har ju inte forskat fram detta.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-15 10:18 (16 månader sen)

  Ja med tanke på att folk verkar tro att det är okej att samlas på uteserveringar och krogar så lätt det ta lång tid innan viruset slr ut,,

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 23:48 (16 månader sen)

  De källhänvisningar/länkar ni lagt här fungerar inte att klicka på, det vore ju bra om det gick. Hursomhelst, det är väl de flesta medvetna om vid det här laget att något rätt eller fel i strategier är väldigt vanskligt att uttala sig om ännu. De länder som haft helt eller delvis nerstängt och som nu skall börja öppna upp samhället igen, där har man ju öht inte sett vad det kommer att leda till. Rubriksättningen av er artikel verkar mer belysa författarens åsikt än hur verkligheten ser ut

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 15:35 (16 månader sen)

  Jag håller med internationela rapportrar ,att Sveriges strategi,att hantera koronavirus är öroväkande jämfört med övtoga Europeiska länder.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 14:27 (16 månader sen)

  Tack! Dessa misstänksamma tankar har jag hela tiden fått förtränga. Andra har blivit arga när jag sagt att jag undrar över vad det är man vill dölja genom "den svenska strategin". Läste för många år sedan en kurs i statistik och fick lära mig hur man kan blåljuga med statistiken. Min dotter tog sig till KS efter 2 veckor med 39-40 graders feber. Där konstaterade man efter blodprov och undersökning att hon hade pneumoni, att hon inte hade bakteriell infektion och att det "alldeles säkerligen var Covid19". Och så fick hon åka hem igen UTAN att man gjort något Corona-test. Hur många andra??? tillsammans med henne hamnade inte i statistiken för smittade. FHM säger att all data hamnar i statistiken, men hur väljer man ut vem man ska hämta sina data från? Jag som tillhör riskgruppen - både åldersmässigt och läkemedelsmässigt (bioläkemedel mot PsoA) börjar nu efter 5 veckors isolering längta efter att få träffa mina vänner, barn och barnbarn igen. Funderar över vad det var jag hade för 4 veckor sedan då jag, efter 10 dagars lätt förkylning, sov dygnet runt och hallucinerade i 48 timmar med hög feber, huvudvärk och ont i halsen. Känner mig nu efter 3 veckors trötthet helt frisk, men hur vet jag att jag inte bär på någon smitta? Funderar över när jag kan gå tillbaks till min timanställning som sjuksköterska på ett Äldreboende, som verkligen skulle behöva avlastning. Hur sjutton ska jag bete mig för att få bli testad? Eller ska jag bara vänta 5 veckor till innan jag kan gå ut bland folk och då ändå inte veta hur jag ska förhålla mig?

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 13:40 (16 månader sen)

  Det hade varit på sin plats att ni publicerat hela artikeln från SvD så var och en skulle kunna ta ställning till vad som skrevs där. ..."Om Sverige klara sig ur krisen beror det snarare på att befolkningen går emot FHM:s liberala råd än följer dem, menar forskarna." Det kan betyda vad som helst utan förklaring. Det kommer under kommande år att diskuteras vilken strategi olika länder borde ha tagit. Vem vet tvärsäkert idag?

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 12:27 (16 månader sen)

  Tänk så många experter det finns.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 12:23 (16 månader sen)

  Folkhälsomyndigheten har haft fel om det mesta hittills och konsekvent tonat ner risker och förskönat beskrivningen av utvecklingen i Sverige. Det är på tiden att media slutar med de nationalistiska hyllningarna om de tillitsfulla och rationella svenskarna och istället problematiserar Folkhälsomyndighetens skönmålning av situationen.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-14 12:22 (16 månader sen)

  Detta är praktiskt taget massmord som Sverige bedriver. Jag är chockad o h finner inga ord för denna arrogans