Nyhet | Infektion

Blodplasma med antikroppar kan bli en framtida behandling för patienter med covid-19

Blodplasma från personer med antikroppar skulle kunna räddar livet på covid-19-sjuka. Det hoppas i alla fall forskare vid Karolinska institutet som just nu jobbar med en studie i ämnet. Tidiga resultat från studien har visat sig lovande, rapporterar Sveriges Radio.  


Publicerad den: 2020-06-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Blodplasma med antikroppar kan bli en framtida behandling för patienter med covid-19
Annons

 Vid Karolinska institutet pågår just nu en studie där man vill undersöka om blodplasma från tillfrisknade personer kan ge en behandlande effekt på coronasjuka. Första fasen har gått ut på att säkerställa att metoden är ofarlig för patienterna. I den andra fasen har man försökt ta reda på hur mycket blodplasma som kan ges, när och till vem.  

Annons
Annons

– Vi ser en väldigt kraftig korrelation mellan dålig prognos för de patienter som har kvar virus i blod, medan de patienter som kommer in till sjukhuset utan virus i blod ofta blir friska av sig själva och får gå hem, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Sveriges Radio. 

Att ge blodplasma från en person med antikroppar är redan en beprövad metod som används vid andra infektionssjukdomar. Och det ser lovande ut, menar forskarna. Tidigare resultat från studien tyder på att blodplasma kan hjälpa till att få bort viruset i blodet. 

Nästa steg i studien är att gå vidare med minst hundra patienter, där hälften får blodplasma och andra hälften inte får det. Enligt Sveriges Radio pågår även en liknande studie på Skånes universitetssjukhus, men där har man ännu inte sett några resultat. Försök i andra länder har däremot visat övervägande goda resultat, menar forskarna på Karolinska institutet. Men mer forskning i ämnet behövs. 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7498535

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu