Nyhet | Infektion

Billigt läkemedel kan hjälpa svårt sjuka covid-19-patienter

Det billiga läkemedlet Dexametason, som är ett antiinflammatoriskt kortisonliknande läkemedel, kan komma att rädda många liv. Det menar brittiska forskarna till en ny studie som ännu inte blivit publicerad.


Publicerad den: 2020-06-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Läkemedlet Dexametason tycks ha god effekt vid behandling av svår covid-19
Annons

Studien, som ännu inte blivit publicerad, är gjort i samband med det brittiska Recovery-projektet. I projektet undersöks vilken effekt flera redan existerande läkemedel har vid covid-19. Och nu kan man ha hittat ett läkemedel som kan hjälpa svårt sjuka covid-19-patienter. 

Annons
Annons

Dexametason hör till en grupp av läkemedel som kallas kortikosteroider, kortison. Läkemedlet används bland annat i behandling av autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergiska reaktioner eller för att trycka ner immunförsvaret vid exempelvis organtransplantationer. 

Kan rädda många patienter som behöver hjälp med andningen

Enligt den nya studien verkar Dexametason också ha god effekt på de patienter som behöver hjälp med andningen. Resultaten visar att risken för dödsfall minskade med en tredjedel för patienter som behöver respirator. I patientgruppen som behövde syrgas minskade dödsfallen med en femtedel. Läkemedlet bidrog dock inte med några fördelar för patienter som inte behövde stöd med andningen. 

– Läkemedlet fungerar inte mot själva viruset, men det håller immunförsvaret i schack. För det verkar som att immunförsvaret hos en del av de som blir allra sjukast överreagerar vilket leder till att det blir något man kan likna vid en blodförgiftning, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet till SVT.

Annons
Annons

Studien omfattade totalt 2104 patienter med covid-19 som fick en dos med 6 mg Dexametason per dag i tio dagar. Patienterna jämfördes sedan med en kontrollgrupp på 4321 patienter som endast fick vanlig vård, utan Dexametason. 

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig öka överlevnaden vid covid-19. Det är ett mycket välkommet resultat. Fördelarna för överlevnaden är tydliga och stora för de patienter som är så pass sjuka att de behöver syrgasbehandling, dexametason bör bli en standardbehandling för dessa patienter. Dexametason är inte dyrt, det finns redan på marknaden och kan användas direkt för att rädda liv världen över, säger Peter Horby, en av forskarna som bakom studien i ett pressmeddelande. 

    Källor

  • Pressmeddelande från Oxford university - http://www.ox.ac.uk/news/2020-06-16-dexamethasone-reduces-death-hospitalised-patients-severe-respiratory-complications
  • Dagens nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-visar-billigt-lakemedel-minskar-risken-att-do-i-covid-19/
  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/utrikes/billigt-lakemedel-kan-hjalpa-svart-covid-19-sjuka

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu