Nyhet | Infektion

Betydligt färre dör i aids

Antal aidsrelaterade dödsfall i världen har minskat med närmare 50 procent sedan 2005 och antalet människor som har tillgång till hiv-medicin slår rekord, enligt en ny rapport från Unaids.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-07-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag beräknas 36,7 miljoner människor leva med hiv men FN har som mål att stoppa hiv och aids helt och hållet till 2030. Då bromsmediciner hindrar spridningen av sjukdomen satsar förbundet på att så många som möjligt ska få behandling även i utvecklingsländerna.

Den nya rapporten visar för första gången att mer än hälften – 19,5 miljoner människor – av alla som lever med hiv får behandling. Det lyfts även fram att antal nya hiv-fall minskar, särskilt i södra och östra Afrika där nya hiv-infektioner har minskat med en tredjedel på sex år. Under 2016 avled en miljon människor i aids-relaterade sjukdomar, vilket nästan är en halvering av dödsfallen jämfört med 2005.

Samtidigt finns det risk för att den positiva utvecklingen snabbt tar vändning, flaggar rapporten för. Resurserna för att bekämpa aids har legat stilla under många år och är långt ifrån de 26 miljarder dollar som krävs för att nå FN:s delmål till 2020. I rapporten framgår det att insatserna behöver intensifieras och snabbas på, framför allt vad gäller behandling av barn. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stor-minskning-av-antalet-doda-i-aids/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu