Nyhet | Infektion

Behandling mot covid-19 - “Vi vill ge en ärlig bild”

Nu går LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige, ut med en ärlig bild av det pågående arbetet i samband med smittspridningen av covid-19. Så inleder de själva sin pressträff den 27 februari.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Behandling mot covid-19 - “Vi vill ge en ärlig bild”
Annons

Idag saknas fungerande läkemedel med dokumenterad effekt på covid-19 och det finns heller inget förebyggande vaccin. Vid pressträffen den 27 februari 2020 presenterar LIF en lägesbild av hur de globala läkemedelsföretagen nu arbetar med detta. “Vi vill ge en ärlig bild”, säger Anders Blanck, VD LIF och styrelseledamot EFPIA, branschorganisation för de forskande läkemedelsföretagen i Europa.

anders 8

Anders Blanck, VD LIF

Läkemedelsutveckling är en tidskrävande process. Något som i det här fallet är extra utmanande. För närvarande görs nu stora ansträngningar för att kartlägga och analysera virusets egenskaper, vilket är det basala för att kunna påbörja utvecklingen av läkemedel.

Enligt Anders Blanck pågår det nu minst 25 olika samhällsprojekt för att hitta vacciner mot det nya coronaviruset. Men högst på WHO:s prioriteringslista ligger forskning för att utveckla läkemedel som snabbt kan ge resultat för redan sjuka patienter. Det arbetet kan se ut på flera olika sätt, bland annat genom att:

Annons
Annons
  • inventera interna forskningsportföljer för att identifiera tänkbara kandidater.
  • låta externa forskare ta del av befintliga substanser i syfte att bedriva ny forskning på gamla befintliga substanser.
  • göra kliniska prövningar.
  • försöka utveckla nya kandidater.

Parallellt med arbetet att ta fram vaccin och behandling mot covid-19 arbetar läkemedelsbranschen aktivt med att ta hand om de drabbade, minimera virusutbrottet och att utveckla program för att förhindra utbrott i framtiden.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu