Behandling mot covid-19 tidigare än väntat

En medicin som kan bota svårt sjuka i covid-19 kan komma att lanseras tidigare än beräknat, rapporterar Vetenskapsradion. “Vi har lovande preliminära data som pekar på att den kan fungera väldigt bra”, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska Institutet, som ingår i forskarteamet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-03-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Förhoppningarna är att det aktuella läkemedlet, som benämns ACE2, kan sättas in redan inom några månader.

– Vi räknar med att ha medicinen ute innan året är slut. Om resultaten ser väldigt lovande ut kan processen accelereras, då kan det röra sig om snarare ett par månader, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska Institutet, till Vetenskapsradion.

Började utvecklas redan vid sars-epidemin

Den nya medicinen mot coronavirus togs från början fram för att bota de som blev sjuka i sars-epidemin för 17 år sedan, som också orsakades av ett coronavirus.

Annons
Annons

Just nu sker en klinisk fas II-prövning som en lungmedicin. Men forskarna menar att den även bör har effekt mot covid-19.

– Vi testar den just nu i provrör. Vi har lovande preliminära data som pekar på att den kan fungera väldigt bra, säger Ali Mirazimi.

  Källor

 • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7440248

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-03-31 11:54 (16 månader sen)

  Nu kan man kanske se någon ljusning i sitautionen
  En glad 70+

 • Avatar Tidigare användare 2020-03-30 15:20 (16 månader sen)

  Låter som en underbart positiv nyhet!