Nyhet | Infektion

Barn värst drabbade av årets influensa

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att säsongsinfluensa fortsätter öka i hela landet och har nu nått den högsta nivån under 2019. Uppemot 100 000 personer kan ha insjuknat och barn under fem år är värst drabbade, det rapporterar Dagens Nyheter.


Publicerad den: 2019-02-15
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Barn värst drabbade av årets influensa
Annons

"Vabruari" är i full gång och säsongsinfluensan går nu in en allt intensivare period. Många barn drabbas av förkylning, influensa och vinterkräksjuka, och nästan lika många föräldrar tar ut VAB eller insjuknar själva.

Den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten visar att antalet fall av vinterkräksjuka ökade under början av februari med 168 fall rapporterade.

Antalet registrerade fall av influensa blev under samma vecka 1 277 stycken, en ökande trend som liknar mönstret från föregående år.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– Nu ser vi att den ökar i hela landet. Det följer samma mönster som man kunde se förra året då vi såg en ökning vid den här tiden på året, säger Anna Sara Carnahan som är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter.

I årets influensa är det framförallt barn under fem år som insjuknat, de utgjorde 10 procent av alla konstaterade influensafall den senaste veckan. Men det finns naturligtvis de som inte sökt vård för barnens problem. – Samtidigt ser vi att det är ovanligt många föräldrar som ringer till 1177 Vårdguiden för att deras små barn har feber, säger Anna Sara Carnahan. Läs även: När och hur smittar en förkylning?

Svininfluensa vanligt bland små barn 

Folkhälsomyndigheten tror inte att spridningen av influensan nått sin kulmen ännu. Men med sportlovet runt knuten hoppas man att spridningen ska avta något, eftersom barnen inte vistas i skolan där influensan sprids, skriver Dagens Nyheter.
I siffrorna från Folkhälsomyndigheten redovisas endast de som sökt vård och via provtagning fått konstaterad diagnos.– Men om man tänker att det är en av hundra som man tar prov på, så kan det vara fler än 100.000 som är sjuka men inte behövt söka vård, säger Anna Sara Carnahan till Dagens Nyheter.

80-85 procent av alla influensafall som sprids är svininfluensa. Anledningen till att barn drabbas värst beror på att de flesta är födda efter den senaste epidemin av svininfluensa, 2015-2016. Eftersom många av barnen inte haft den typen av influensa tidigare har de därför inget skydd.

Läs mer om halsfluss

Annons
Annons

Jämn fördelning över hela landet

I dagsläget är antal fall av insjuknade i influensa lika över hela landet. Även i övriga Skandinavien och Europa ökar influensaaktiviteten. I Sverige väntas influensaaktiviteten öka ytterligare kommande veckor, men det går inte att förutse när eller hur intensiv säsongens topp kommer att vara.

I slutet på december stack Norrland ut med fler fall än i resten av landet. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det ha och göra med att kylan kommer dit tidigare, vilket gör luften torrare både inomhus och utomhus och då kan virusdropparna färdas längre i luften och smitta fler. När det är kallt ute tenderar också människor att vistas mer inomhus, vilket kan gynna spridningen.

Quiz: Vad vet du om hosta?

Vaccination ger 70-procentigt skydd

I år innehöll influensavaccinet skydd mot fyra typer av influensa. Två av dem är influensa a-sorter som nu är vanligast (svin- och Hongkong-infuensan). I vaccinet fanns också två influensa b-sorter som cirkulerar framför allt på andra håll i världen.

– Det gör att det i år ger ett 70-procentigt skydd, säger Anna Sara Carnahan.

Även om vaccinationen inte skyddar alla från att bli smittade, så dämpar den så att man inte blir lika allvarligt sjuk.
Folkhälsomyndigheten betonar vikten av tidig antiviral behandling för patienter med misstänkt influensa och som är svårt sjuka eller tillhör en riskgrupp för svår influensasjukdom, oavsett vaccinationsstatus. Antivirala mediciner har som bäst verkan om de sätts in tidigt i sjukdomsförloppet.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/sma-barn-sarskilt-drabbade-av-arets-influensa/
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/calicivirus-veckorapporter/sasong-20182019/
    och
    https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/aktuell-influensarapport/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu