Nyhet | Infektion

Är insektsgift orsaken till fosterskador i Brasilien?

Nu kommer det nya teorier om vad som skulle kunna ligga bakom antalet ökningar av fosterskador i Brasilien. I stället för att det rör sig om zikaviruset spekulerar forskare i att det skulle kunna röra sig om ett insektsgift som använts i dricksvatten för att bli av med myggor. Men vid Kemikalieinspektionen avfärdar man den teorin.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-17
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I Brasilien har man tidigare använt sig av det hormonpåverkande bekämpningsmedlet pyriproxyfen i vattentankar för att hindra att larver från den myggart som sprider zika och dengue utvecklas. Nu menar några forskare att giftet kan ligga bakom de fosterskador, i form av missbildade huvuden, som drabbat så många barn i Brasilien.

Tidigare har man dock testat pyriproxyfen på dräktiga råttor och kaniner i EU. Något som inte visat sig ge några fosterskador på djuren trots att de fått stora mängder av giftet. 

”Inget samband mellan fosterskador och pyriproxyfen”

På Kemikalieinspektionen är man skeptisk till att det skulle kunna finnas något samband mellan bekämpningsmedlet och fosterskadorna.

Annons
Annons

– Det finns inga indikationer överhuvudtaget på missbildningar i de studier som har gjorts, trots att väldigt höga doser getts till de här djuren, säger toxikolog Bert-Ove Lund vid Kemikalieinspektionen till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Även de brasilianska hälsomyndigheterna avfärdar tanken på ett eventuellt samband.

Swetox, Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper, kommer nu tillsammans med elva universitet att undersöka om det finns något samband mellan bekämpningsmedlet och fosterskadorna. Inom två veckor väntar man sig ha fått en klarare bild.

Annons
Annons

Region Jönköpings län blir första län i Sverige att avråda gravida kvinnor från att åka på resor till områden med zika-virus.

Läs mer om zikaviruset och sjukdomar som smittar från mygg till människa

Explosionsartad spridning av zikaviruset

Blivande mammor avråds från resor till Zika-länder

Japansk encefalit

Japansk encefalit - sprids från mygg till människa

Malaria

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons