Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Antibiotika skrivs ut i onödan


Publicerad den: 2010-04-20

Annons

Trots strama riktlinjer och risk för resistenta bakterier fortsätter läkare att skriva ut antibiotika till förkylda, även i fall där antibiotika inte ens hjälper.

Detta visar en doktorsavhandling som Thomas Neumark, distriktsläkare och doktorand i allmän medicin vid Linköpings universitet, gjort. I studien, som är den största hittills på luftvägsinfektioner i Sverige, har Neumark har analyserat 240 000 patientbesök i Kalmar län.

Annons
Annons

Det visade sig att vid nära hälften av luftvägsinfektionerna skrevs antibiotika ut, trots att de flesta är orsakade av virus. Vid öroninflammation hos barn gavs antibiotika i nära 80 procent av fallen, detta fast att riktlinjer säger att det ofta går bra att vänta i några dagar för att se om inflammation läker av sig själv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.