Nyhet | Infektion

Allergimedicin kan minska kostnaderna för behandling av hepatit C

De nya behandlingarna mot hepatit C som kommit de senaste åren botar i princip alla smittade. De har bara en baksida – det höga priset. Men nu har forskare upptäckt att en billig allergimedicin kan dra ner på kostnaderna.

Publicerad den: 2015-04-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I Sverige är omkring 45 000 personer smittade med leverinflammationen hepatit C, en infektion som kan orsaka skrumplever och cancer. Sedan ett par år tillbaka kan tidigare obotliga hepatit C-infektioner botas, men det finns en hake. En tolv veckor lång kur kostar i dagsläget 375 000 kronor, och därför erbjuds bara de allra sjukaste behandlingen mot hepatit C.

Men nu har amerikanska och japanska forskare upptäckt att en gammal och billig typ av allergimedicin, klorcyklizin, hindrar hepatit C från att infektera nya leverceller hos möss, rapporterar tidningen Forskning och framsteg och hänvisar till en rapport i Science Translational Medicine. På så vis skiljer sig medicinen från de dyra hepatit C-behandlingarna som istället minskar produktionen av nya viruspartiklar. Om dessa läkemedel kombinerades skulle det kunna leda till stora besparingar.

– En kombination kanske kan förkorta behandlingen, säger Ola Weiland, professor och expert på hepatit C, till Forskning och framsteg. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons