Nyhet | Infektion

24 fall av kikhosta i Västerbotten: ”Ett pågående utbrott”

Hittills i år har 24 fall av kikhosta blivit bekräftade i Västbotten, vilket är ovanligt mycket jämfört med tidigare år. Det menar i alla fall smittskyddsläkare Gunilla Persson vid Region Västerbotten som P4 Norrbotten har pratat med.


Publicerad den: 2019-08-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

hosta-barn-sjuk
Annons

 – 2014 hade vi ett kikhosta-år, men då hade vi 28 stycken på hela året. Så vi förväntar oss att det blir mer i år än 2014.

Vaccinationsgraden bland barn i Västerbotten är god, och det är svårt att säga exakt varför det blivit så många fall av kikhosta i år i länet. Vissa år lyckas kikhostan sprida sig extra mycket, menar Gunilla Persson.

Kikhosta är farligt för de allra minsta barnen

Kikhosta är en väldigt smittsam luftvägsinfektion som ger en långvarig och besvärlig hosta. För riktigt små barn kan kikhosta vara en mycket allvarlig sjukdom, till och med livshotande. För äldre barn och vuxna är symtomen ofta lindriga. Läs mer om symtomen här >>

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Vaccination av kikhosta återintroducerades 1996

Innan vaccin mot kikhosta togs in i det svenska barnvaccinationsprogrammet på 50-talet var kikhosta en vanlig barnsjukdom. I början av 1900-talet dog 1000 personer i kikhosta varje år, skriver Folkhälsomyndigheten.

När vaccinet började användas föll antalet sjukdomsfall drastiskt. Men under 1979 avbröts vaccinationerna på grund av det dåvarande vaccinets försämrade skyddseffekt och misstänkta allvarliga biverkningar. Kikhosta blev då också en vanlig sjukdom igen.

En ny sorts kikhostevaccin utvecklades och testades i stora studier, och 1996 återintroducerades kikhostevaccin i vaccinationsprogrammet. Antalet fall sjönk därefter snabbt igen. Vaccinet ges alltså idag i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Kan vaccineras även som vuxen

Även vuxna kan vaccinera sig mot kikhosta, då tar man så kallade kombinationsvacciner som även innehåller vaccin mot difteri och stelkramp. Däremot finns det inga generella rekommendationer om vaccination mot kikhosta för vuxna.

Skyddseffekten för vaccinet mot kikhosta minskar gradvis efter cirka fem år. Om man har varit sjuk i kikhosta blir man också immun ett tag, den skyddseffekten avtar dock efter cirka 15 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/fragor-och-svar/kikhosta/
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/kikhosta/
  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=7286772

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu