15 sjuka i mässlingen i göteborgsområdet 

Västra Götalandsregionen bekräftar nu 15 fall av mässling, dessutom har två personer sökt hjälp för mässlingen utanför regionen. En kvinna i Västerbotten och en i Halland, rapporterar GP. 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Alla är smittade i Göteborgsområdet och den stora majoriteten har smittats i samband med sjukhusvård, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen till Göteborgs Posten. 

LÄS MER: Fakta om mässling

Misstänkt mässling i andra län

Två kvinnor har också sökt vård utanför Västra Götaland, då de misstänkt att de blivit smittade. En kvinna som ska ha smittats i Västra Götaland, men blivit sjuk i Västerbotten.

Annons
Annons

En annan kvinna, som tidigare ingått i utredningarna i Västra Götaland, har sökt vård i Varberg.  

– Men än så länge är det inte uppenbart att personen är sjuk i mässlingen. Vi har kontinuerlig kontakt med personen om hon känner mässlingssymptom, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare på sjukhuset i Varberg till Hallands Nyheter. 

  Källor

 • Göteborgs Posten - http://www.gp.se/nyheter/sverige/15-sjuka-i-m%C3%A4ssling-kan-ha-spridits-till-andra-l%C3%A4n-1.5013828

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Majsan 2018-01-5 14:20 (23 månader sen)

  Men så bra! Då är det några som kommer att få livslång immunitet

 • Avatar Guje Tammer 2018-01-5 14:55 (23 månader sen)

  Jag är 72 år och har inte under hela mitt liv känt någon eller hört talas om någon som fått mässlingen, då har jag även bott och vistats mycket i Italien!

 • Avatar Cecilia Lindgren 2018-01-12 09:43 (23 månader sen)

  @Majsan: Du är medveten om att det inte alls är särskilt bra att få mässlingen eller andra barnsjukdomar i vuxen ålder? Sådana sjukdomar slår hårdare mot vuxna, de kan dessutom orsaka skador som te x sterilitet hos män av påssjuka; eller fosterskador av röda hund hos gravida kvinnor.

  Jag blir så trött på okunniga människor som tror att det är farligare att vaccinera sig eller sina barn än att låta bli, de är oansvariga både gentemot sina barn och alla andra runtomkring. Och jag ryser när man vill ordna exempelvis "mässlingsparty" när ett barn insjuknat, för att andra barn ska komma och bli smittade och få "livslång immunitet".

  @Guje Tammer: Jag har haft mässlingen, fick det när jag var åtta år och blev väldigt sjuk. Fick ligga på sjukhus ett bra tag, och läkarna var riktigt oroliga.


Annons
Annons
Annons