Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

WHO: Samverka för att fler ska få tillgång till hepatit C-behandling

Över en miljon hepatit C-smittade människor i medel- och låginkomstländer har hittills fått botande behandling med de nya läkemedlen. Samtidigt är de globala behoven enorma och i en ny rapport uppmanar WHO alla inblandade aktörer att samverka för att öka tillgången till läkemedlen ytterligare.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-07

Annons

– Att maximera tillgång till livräddande hepatit C-behandling har mycket hög prioritet för WHO. Det är uppmuntrande att se att många länder nu gör framsteg, men tillgången till läkemedlen är fortfarande utom räckhåll för de allra flesta drabbade, säger Gottfried Hirnschall, chef för Världshälsoorganisationen WHO:s globala program för hiv och hepatit.

WHO konstaterar i den första globala lägesrapporten om hepatit C att situationen liknar den som rådde för ungefär 20 år sedan när nya effektiva läkemedel mot hiv-infektion hade lanserats. Liksom då är det nu viktigt att de nya behandlingarna blir tillgängliga för så många som möjligt och priset på läkemedlen är en avgörande faktor för tillgången. Hittills har endast en mindre andel av uppskattningsvis 80 miljoner människor med hepatit C fått de nya behandlingarna.

– Den här rapporten bidrar till ökad transparens kring priser, patent och tillgång till läkemedlen och kan ge stöd till hur länder kan öka tillgången. Vi hoppas att länderna nu fortsätter jobba för att få bort hinder för behandling och ser till att de här läkemedlen skyndsamt blir tillgängliga för alla som behöver dem, säger Gottfried Hirnschall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.