Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sökte hjälp för gallsten - kom hem med nytt hjärta

Hjärtsvikt är ofta svårdiagnostiserat i och med varierande symptom. Som i det här fallet då det blev riktigt fel.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-01

Annons

I dag vet vi att symptomen vid hjärtsjukdom kan variera både i hur de visar sig och mellan olika individer. De vanligaste symptomen vid hjärtsvikt är exempelvis trötthet och andfåddhet vilka kan ses som relativt vanliga och banala och inte alls behöver bero på hjärtfel. Tecken på sjukdomen smyger sig dessutom ofta på under lång tid och kan även se olika ut från dag till dag. Därför kan diagnosen bli svårställd och läkaren måste utföra noggranna undersökningar och intervjua patienten för att kunna säkerställa vad det handlar om. Det går alltså inte att ställa en första diagnos utifrån patientens symptom när det gäller hjärtsvikt. Och det visade sig här.

Läs också: Fler unga får hjärtsvikt

Tonåringen som kom in till Örnsköldsviks sjukhus hade dagen innan kontaktat sjukhuset och sökt vård för magont och  fick då veta att det antagligen gällde en gallsten. Väl på sjukhus var det fortfarande gallsten som misstänktes. Behandlingen drog ut på tiden och plötsligt blev läget så akut att en hjärttransplantation, vilket är en alvarlig komplikation vid svår hjärtsvikt, blev nödvändig.

Annons
Annons

Landstinget har nu anmält fallet till Inspektionen för vård och hälsa enligt lex Maria och ses som en händelse med både bristande kompetens och kommunikation.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.