Nyhet | Leversjukdom

Oväntad upptäckt kan hjälpa transplanterade

Forskare vid Lunds universitet har helt oväntat upptäckt att ett gammalt tumörläkemedel kan användas för att motverka avstötning av transplanterad vävnad.

Publicerad den: 2013-08-30
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Det var när vår grupp undersökte effekter av det gamla tumörläkemedlet Zebularine, framtaget i USA på 60-talet, som vi av en slump upptäckte att det hade helt oväntade, hämmande effekter på immunsystemet, säger Leif Salford, seniorprofessor i Neurokirurgi.

Nu hyser forskarna stora förhoppningar om att forskningen ska leda till nya behandlingar av såväl transplantationspatienter som patienter med autoimmuna sjukdomar.

– Det visade sig att Zebularine har förmågan att dämpa reaktionen hos kroppens immunförsvar. Detta kan få betydelse i situationer då vävnader eller organ ska transplanteras. Även när man vill försöka hämma kroppens angrepp mot egen vävnad vid autoimmuna sjukdomar, exempelvis typ 1 diabetes eller ledgångsreumatism, tror vi att det kan vara av betydelse, säger Henrietta Nittby, Leg läk, PhD och försteförfattare till studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons