Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oväntad upptäckt kan hjälpa transplanterade

Forskare vid Lunds universitet har helt oväntat upptäckt att ett gammalt tumörläkemedel kan användas för att motverka avstötning av transplanterad vävnad.
Annons

– Det var när vår grupp undersökte effekter av det gamla tumörläkemedlet Zebularine, framtaget i USA på 60-talet, som vi av en slump upptäckte att det hade helt oväntade, hämmande effekter på immunsystemet, säger Leif Salford, seniorprofessor i Neurokirurgi.

Nu hyser forskarna stora förhoppningar om att forskningen ska leda till nya behandlingar av såväl transplantationspatienter som patienter med autoimmuna sjukdomar.

– Det visade sig att Zebularine har förmågan att dämpa reaktionen hos kroppens immunförsvar. Detta kan få betydelse i situationer då vävnader eller organ ska transplanteras. Även när man vill försöka hämma kroppens angrepp mot egen vävnad vid autoimmuna sjukdomar, exempelvis typ 1 diabetes eller ledgångsreumatism, tror vi att det kan vara av betydelse, säger Henrietta Nittby, Leg läk, PhD och försteförfattare till studien.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons