Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny mottagning erbjuder patienter med skrumplever bättre vård

I oktober öppnar Akademiska sjukhuset en sjuksköterskeledd levermottagning. Syftet är att erbjuda patienter med skrumplever (levercirros) bättre vård, med tätare uppföljningar och utökat stöd.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-17

Annons

– Inom exempelvis diabetes- och hjärtsjukvården är det vanligt med sjuksköterskeledda mottagningar, men inte för denna patientgrupp. Både de som har sjukdomen under kontroll och de med svåra symtom har behov av tätare vårdkontakt och uppföljning, dels för att undvika oönskade biverkningar av medicinering men också för att få stöd att ändra sin kost och levnadsvanor, säger specialistsjuksköterskan Maria Hjorth vid Akademiska sjukhuset.

Satsningen görs inom ramen för en flerårig, randomiserad forskningsstudie, den första i sitt slag i Sverige.

– Vår förhoppning är att studien ska visa att patienterna som följs upp mer regelbundet mår bättre, att de har färre svåra symtom och högre livskvalitet. Indirekt leder det till minskat behov av slutenvård, att färre behöver läggas in vid upprepade tillfällen vilket innebär lägre vårdkostnader totalt sett, berättar Maria Hjorth, som är ansvarig för studien som genomförs vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.

Annons
Annons

Allt fler drabbas

Antalet diagnostiserade fall av levercirros ökar för varje år. En bidragande orsak är ökad alkoholkonsumtion bland vuxna. Dessutom har hepatit B och hepatit C blivit vanligare. Övervikt, autoimmuna sjukdomar och gallgångssjukdomar är andra bakomliggande orsaker. Det som händer vid levercirros är att leverns funktion successivt försämras av en inflammation som driver på ärrbildning. Precis som vid andra kroniska sjukdomar är extrem trötthet, som inte kan sovas bort, ett vanligt symtom. Det skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Symtomen kommer ofta smygande. Det kan ta upp 30 år innan man får leversvikt och diffusa symptom gör sjukdomen svårdiagnostiserad. Vissa patienter fångas in vid hälsokontroller inom primärvården medan andra fall uppdagas först när leversjukdomen ger symtom, till exempel en blödning från åderbråck i matstrupen eller vätska i buken, säger Fredrik Rorsman, docent och specialistläkare inom gastroenterologi.

Fakta om levercirros (skrumplever):

  • Innebär att levern är skadad och frisk levervävnad har börjat ersättas av ärrvävnad. Levern får då svårt att klara av att rena kroppen från gifter och bilda viktiga proteiner.
  • Kan bero på att man druckit mycket alkohol under en längre tid eller haft en långvarig leverinflammation, övervikt, gallvägssjukdom eller hepatit B eller C.
  • I början av sjukdomen är vanliga symtom att man blir trött, mår illa och går ner i vikt. Senare kan till exempel huden och ögonvitorna bli gula, urinen mörk och avföringen gråvit.
  • Cirka 500-600 personer dör varje år i Sverige på grund av levercirros eller kronisk leversvikt.

Källa: Akademiska sjukhuset

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.