Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny maskin ska ge fler friska lungor

För många lungsjuka är en transplantation sista utvägen, men bristen på donerade lungor är stor. Fast nu kan en svenskbyggd maskin hjälpa ratade lungor att bli användbara för transplantering.

Publicerad den: 2014-10-17

Annons

I dag kan endast var tredje donerad lunga användas för transplantation. Det gör att bristen är stor gällande transplantering och cirka 5-10 procent av svårt lungsjuka hinner avlida innan de får nya lungor.

Men nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, testat en ny metod som gör fler lungor användbara för transplantation. Forskarna har opererat ut donatorslungor som normalt skulle ratas för transplantering, och placerat dem i en specialbyggd hjärt- och lungmaskin där lungornas funktion utvärderas. Maskinen sköter både blodcirkulation och ventilation, och försöken visar att de flesta lungor normaliseras efter att ha varit i hjärt- och lungmaskinen.

– Många donerade lungor går inte att transplantera på grund av att donatorn är för gammal, att många års rökning har föregått dödsfallet eller att det finns annan misstanke om lungsjukdom. Det finns också fall där en hastigt nedsatt lungfunktion uppkommit i samband med donatorns dödsfall, men där lungorna i grunden är välfungerande och har potential för att normaliseras. Det är dessa lungor vi fokuserat på, säger doktoranden och specialistläkaren Andreas Wallinder till forskning.se.

Annons
Annons

Hittills har 22 svårt lungsjuka individer kunnat transplanteras med lungor som tidigare bedömts som oanvändbara, tack vare den svenskbyggda maskinen.

– Vår slutsats är att metoden fungerar, och att vi kan använda den för att öka antalet användbara donerade lungor utan att de medicinska resultaten äventyras, säger Andreas Wallinder till forskning.se

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.