Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Genvariant kan skydda mot hepatit C

Patienter som bär på en särskild gen som kallas ITPA verkar ha ett bättre skydd mot virusinfektionen hepatit C. Det visar ny forskning som utförts vid Chalmers och institutionen för biomedicin och Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg.

Publicerad den: 2014-10-03

Annons

Närmare en tredjedel av den nordeuropeiska befolkningen bär på genvarianten ITPA vilket gör att de har större chans att botas om de insjuknar i hepatit C.

Viruset verkar helt enkelt bli mer instabilt hos dessa personer och känsligare för antivirala läkemedel, menar Martin Lagging som är infektionsläkare och professor i klinisk virologi vid Sahlgrenska akademin.

– Denna aspekt på försvar mot virusinfektioner har tidigare varit okänd. Vår förhoppning är att vår studie kan öppna för nya och mer effektiva läkemedel, som verkar genom att undertrycka funktionen hos ITPas-enzymet, säger han i en artikel från Sahlgrenska akademien. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons