Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Första lyckade transplantationen av ett ”dött” hjärta

Läkare i Australien har utfört den första transplantationen av ett hjärta som varit ”dött”. Nu hoppas man att den nya tekniken ska kunna rädda fler individer som behöver en hjärttransplantation.

Publicerad den: 2014-10-31

Annons

Vid dagens hjärttransplantationer används nästan bara organ från patienter som förklarats hjärndöda. Så länge hjärtat fortfarande slår brukar det går det bra att transplantera organet till en annan person.  

Men nu har ett läkarlag vid St Vincents Hospital i Sydney, Australien, lyckats med bedriften att operera ut hjärtan som varit döda en längre stund, närmare 20 minuter. Därefter har organen transplanterats till patienter som varit i akut behov av ett nytt hjärta. Hittills har ingreppet gjorts tre gånger och samtliga patienter ska enligt uppgift må bra.

– Jag var väldigt sjuk tidigare. Men nu är jag en helt annan människa, det känns som om jag är 40 år gammal, säger Michelle Gribilas, 57, som var den första som fick ett nytt hjärta med hjälp av den nya metoden, till The Australian.

Annons
Annons

Tekniken beskrivs som banbrytande. De australiensiska läkarna har, i sällskap med en grupp forskare, tagit fram en näringslösning som hjärtat sänks ned i tillsammans med blod från donatorn. Därefter kopplas hjärtat till ett sterilt omlopp, som gör att det får tillbaka sin funktion. Tack vare maskinen, som kallas för ”Heart in a box”(hjärta i en låda) kan läkarna se om organet fungerar på ett korrekt sätt innan beslut tas om transplantation.   

Förhoppningen är att antalet hjärttransplantationer ska bli fler med den nya tekniken. Troligtvis kan transplantationerna öka med 30 procent, skriver tidningen The Guardian.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.