Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre fall av hepatit B och C rapporteras i Sverige

Antalet rapporterade fall av hepatit C har minskat under de senaste fem åren. Det har även skett en minskning av hepatit B, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. 


Publicerad den: 2019-07-31

Beroende av droger och drabbad av hepatit C
Annons

Runt om i världen lever 330 miljoner människor med antingen hepatit B eller C. Målet är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, att helt eliminera sjukdomarna fram till 2030. 

I Sverige ser det ut att gå åt rätt håll. År 2018 rapporterades 1 600 fall av hepatit C, varav 70 procent smittats via injicering av droger och användning av orena injektionsverktyg. De flesta hade smittats i Sverige. 

Annons
Annons

 Läs även: Vaccination inför utlandsresan - det behöver du veta


I Sverige visar siffrorna att vi är på väg åt rätt håll. Folkhälsomyndighetens senaste rapport visar att antalet fall av hepatit C och B successivt minskat under de senaste fem åren.

Annons
Annons

Unga forfarande mest drabbade

Unga som injicerar droger står fortfarande för en stor andel av de smittade fallen. Ett viktigt tillvägagångssätt för att förhindra smittspridning är enligt Folkhälsomyndigheten att tillhandahålla både mobila och stationära sprututbyten. Antalet sprututbytesverksamheter, dit personer med beroendeproblematik kan byta sina sprutor, har ökat under de senaste två åren.

Läs även: Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/juli/farre-fall-av-hepatit-b-och-c-rapporteras-i-sverige/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.