Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hepatit C-forskare: Färre har fått behandling i år

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin 2020, går till de tre forskarna upptäckte hepatit C-viruset. WHO har satt upp ett mål om att eliminera hepatit C till år 2030, och många framsteg har gjorts. Men coronapandemin kan innebära ett bakslag i arbetet, menar forskaren Soo Aleman.  


Publicerad den: 2020-10-07

blodprov
Annons

Tidigare har man räknat med att runt 150 miljoner personer i världen haft kronisk hepatit C. 

– Men den siffran har gått ned nu, tack vare att man kunnat behandla bort hepatit C-viruset. WHO har satt som mål att eliminera hepatit C fram till 2030. Det skulle inte vara möjligt utan de här direktverkande antiviralerna, säger Soo Aleman och tillägger:

– Nu kom covid emellan, så vi får se hur det går, säger hon till Läkartidningen. 

Annons
Annons

Soo Aleman berättar för Läkartidningen att de sett att det är färre med hepatit C som fått behandling i år och att det är färre som har diagnostiserats. En orsak är att de inte kan ha uppsökande verksamhet på samma sätt på grund av covidsmittan.

”Forskarna har haft otroligt stor betydelse”

Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2020 gick till forskarna Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice som identifierade hepatit C-viruset. Och det förtjänar de verkligen, tycker Soo Aleman,  

– De här forskarna har haft otroligt stor betydelse. Det är de som har gjort att man kunnat identifiera hepatit C-viruset, och det kunde ju så småningom leda till utvecklingen av de fantastiska läkemedlen som kan bota kronisk sjukdom, säger Soo Aleman, till Läkartidningen.  

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/10/hepatit-c-forskare-antligen/
  • Karolinska Institutet - https://nyheter.ki.se/nobelpriset-i-fysiologi-eller-medicin-2020-till-harvey-j-alter-michael-houghton-och-charles-m-rice?_ga=2.233676958.1402455024.1602055112-1277180705.1602055112

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.