Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler får effektiv behandling mot hepatit C

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har beslutat att fler patienter ska få tillgång till de nya läkemedlen mot hepatit C. Tack vare priskonkurrens ska ytterligare 5 000 personer kunna erbjudas effektiv behandling.

Publicerad den: 2015-06-29

Annons

De nya interferonfria läkemedlen mot hepatit C är effektiva, men eftersom preparaten är dyra har TLV valt att begränsa subventionen till de allra svårast sjuka. Det gäller hepatitdrabbade med fibrosstadium F3 och F4, patienter som har gjort en organtransplantation samt dem som fått andra organsjukdomar till följd av infektionen med hepatit C.

TLV:s beslut kritiserades från många håll, bland andra av Hans Rosling som är professor i global hälsa vid Karolinska institutet. ”TLV:s beslut inte är relevant för den lagstiftning som tillämpas i Sverige” sade han i en intervju med NetdoktorPro tidigare i våras. 

Priskonkurrens ger lägre pris på hepatit-medicin 

Nu har dock allt fler läkemedelsprodukter kommit in på marknaden och därmed har priserna sjunkit. Det har även träffats avtal om riskdelning mellan landsting och tillverkare. TLV har därför beslutat att även patienter med fibrosstadium F2 ska få tillgång till subventionerad behandling, vilket innebär att ytterligare 5 000 av 40 000 patienter med hepatit C får behandling med de interferonfria läkemedlen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 20:12 (9 år sen)

    Vad roligt Sandra! Jag valde allitd ringar med fe4rgade "stenar", tyckte det var se5 fint att fylla mina fingrar med ri...

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-3 23:44 (9 år sen)

    Vilka kriterier står F2, F3 o F4 för...? O finns det ett F1 också med specifika kriterier?...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.