Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Fråga: Efter SVR24 mot hepatit C?

Hej Soo. Jag har haft förmånen att få bli botad från min hepatit C (F3) med de nya medicinerna. AASLD:s rekommendationer säger att F3 och F4 ska fortsätta att följas upp med ultraljud var sjätte månad. Även EASL rekommenderar uppföljning av F4 och förmodligen även F3. Men vad jag har förstått gör man i Sverige ingen uppföljning av F3?

Min nästa fråga gäller din uppfattning om man som F3 med normaliserade levervärden kan dricka alkohol igen efter SVR24?

Och till sist undrar jag om man har möjlighet att få mer än en fibroscan-undersökning för att följa en eventuell förbättring av fibrosgraden. Finns det till exempel några uppföljningsstudier man kan delta i?

Svar:

Hej! Först en förklaring till de andra läsarna: F3 betyder att man har leverskada med stadium 3 av 4 och F4 betyder att man har nått skrumpleverstadium. Om man hade leverskada av stadium F3 innan utläkning av hepatit C så är det mycket ovanligt att man kommer att utveckla levercancer på längre sikt. Därför görs det ingen uppföljning av patienter med F3 innan utläkning av hepatit C med ultraljudskontroller avseende levercancerrisk. Både EASL och AASLD rekommenderar bara uppföljning med ultraljud var 6:e månad för de som har kronisk hepatit C-infektion och F3, inte de F3 som har utläkt hepatit C-infektion. Om Fibroscan-undersökning efter avslutad behandling har visat att du har normaliserat ditt värde helt (vilket brukar ha skett efter 1-2 år), så kan du förmodligen dricka alkohol igen i lätt eller måttlig mängd. Om du har fortsatt förhöjt Fibroscan-värde efter avslutad behandling tycker jag att du ska vara försiktig med alkohol. Det planeras att göras uppföljningsstudier men det är inget man fysiskt kommer att kunna delta i, utan det rör sig om registerstudier. Om ditt Fibroscan-värde inte har normaliserats efter avslutad behandling och du är orolig för din lever så kontakta gärna din mottagning för att fråga om du kan genomgå en Fibroscan-undersökning till.


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om hepatit C 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Olika typer av hepatit C?

2015-09-13 | 20:46

av Soo Aleman

Efter SVR24 mot hepatit C?

2015-09-13 | 17:44

av Soo Aleman

Sprututbytesprogram och hepatit C

2015-09-11 | 16:37

av Soo Aleman

Kan hepatit C-virus komma tillbaka efter lyckad behandling?

2015-09-11 | 16:34

av Soo Aleman

Dricka alkohol efter avslutad behandling av hepatit C?

2015-09-10 | 18:13

av Soo Aleman

Obotlig hepatit

2015-09-9 | 18:39

av Soo Aleman

När får alla hepatit C-smittade behandling?

2015-09-9 | 15:12

av Soo Aleman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.