Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myter om hepatit C

Hepatit C är en virussjukdom som omgärdas av mängder av myter och missförstånd. Netdoktor reder ut några av de vanligaste missuppfattningarna.

Myter om hepatit C
Annons

Leverinflammationen hepatit C sprids via blod och de flesta som smittas idag har injicerat droger med smittade kanyler. Niklas Eklund jobbar med informationsarbete på Svenska Brukarföreningen, en ideell organisation som på olika sätt stödjer personer som använder narkotika, och han träffar dagligen ett trettiotal hepatit C-smittade. Niklas Eklund menar att okunskapen kring smittan är stor. Nu hjälper han Netdoktor att reda ut fem vanliga myter kring hepatit C.

1. Hepatit C kan kapsla in sig i kroppen så att sjukdomen blir ofarlig

– Någonting som liknar en inkapsling av hepatit C-virus existerar inte. Däremot kan man ha olika typer av aktiva virus och framför allt olika virusmängder. Somliga kan ha höga virusmängder men ändå känna sig helt friska, då kan det vara lätt att tro att sjukdomen har kapslat in sig. Kanske har någon läkare uttryckt sig lite slarvigt någon gång och så har det här ryktet fått fart.

2. Sjukdomen läker alltid ut av sig självt

– Nej. Hepatit C kan läka ut av sig själv, och i så fall sker det inom sex månader. Men hos fyra av fem blir smittan kronisk. Många missbrukare har hört talas om någon som blivit friskförklarad, vilket sprider en falsk trygghet. För såvida man inte slutar med sitt riskbeteende, som till exempel att injicera droger eller ha oskyddat sex med någon som är smittad, kommer man med stor sannolikhet snart smittas igen – och då är det inte säkert att man har lika stor tur.

Annons
Annons

3. Hepatit C-viruset dör när man kokar injektionsutrustning

– Nej. Man kan bli av med hiv-virus genom att koka injektionsutrustning, men inte hepatit C. Hepatit C är oändligt mycket mer smittsamt än vad man någonsin trodde och viruset kan överleva i ett injektionsverktyg i upp till ett par veckor.

4. Man behöver inte bry sig om varningarna kring alkoholkonsumtion vid hepatit C

– Visst går det bra att som smittad dricka några glas vin då och då om man i övrigt har en hälsosam livsstil, men vad innebär egentligen några glas? Innebörden i det uttrycket kan ju skifta väldigt mellan olika personer. Läkarna varnar för att dricka alkohol när man har hepatit C, eftersom levern redan är så utsatt. Det gäller att vara mycket försiktig.

5. Behandlingen mot hepatit C gör mer skada än nytta

– Det har funnits behandlingar med interferoner mot hepatit C ett bra tag, men dessa är förenade med stora biverkningar. Eftersom man som hepatitsmittad sällan har några symtom förrän man redan drabbats av permanent leverskada är det många som inte vill genomgå behandling. De märker helt enkelt inte av sin sjukdom ännu och är rädda för biverkningarna. Visst, behandlingen är tuff, men som alltid får man bara höra om skräckexemplen. Alla som inte fått svåra biverkningar har kommit i skymundan. Och går du för länge utan behandling riskerar du att drabbas av skrumplever.

– Numera finns också flera nya typer av interferonfri behandling som ger färre biverkningar, är kortare och dessutom ger en mycket större chans att bli frisk. Därför är det många som sätter sitt hopp till just dessa. Tyvärr är det bara de allra sjukaste som får dem i nuläget.

Annons
Annons

Slutligen anser Niklas Eklund att det inte bara är bland de smittade som det råder stor okunskap kring hepatit C. Han anser att rädslan för hepatit C är utbredd inom såväl sjukvård som polisväsen.

– Jag förstår att man som sjukvårdsanställd är rädd för att bli stucken på en spruta. Men man behandlar folk som om de vore spetälska. Det är inte farligt att placera en patient med hepatit C i samma sal som en person som inte har sjukdomen. Okunnigheten om hur hepatit smittar är så vansinnigt stor att det är i klass med hiv-skräcken på åttiotalet. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-22 00:43 (4 år sen)

    Hej!
    Är risken att smitta ner någon med hepatit C större när jag har mens?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons