Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Leversjukdom

Lennart kan bli frisk från hepatit C

Trots att Lennart Alksten troligen smittades av hepatit C redan på åttiotalet gick han i många år utan några symtom. Men de senaste åren har han försämrats drastiskt. Efter flera olika behandlingar och en levertransplantation sätter han sitt hopp till en ny behandling – som kan bota honom inom några veckor.


Publicerad den: 2015-05-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Lennart kan bli frisk från hepatit C
Annons

– Jag blev allt tröttare och gjorde inget annat än att jobba och sova. Jag valde nog att inte känna efter, men så här i efterhand inser jag att jag hade varit dålig länge.

Hepatit C är en virusinfektion som smittar vid blodkontakt med någon som bär på smittan. Före 90-talet testades inte blod för hepatit C innan det användes för transfusioner och vissa fick sjukdomen den vägen. Men de flesta smittade har kommit i kontakt med förorenade kanyler i samband med drogmissbruk. Lennart Alksten injicerade i många år narkotika och han tror själv att han smittades någon gång under 80-talet. I början av 90-talet lades han in för avgiftning och ett blodprov togs.

Lennart Alksten behandlas mot hepatit C

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Då fick jag diagnosen, men från 1996 räknades sjukdomen som aktiv. Det var då den verkligen började tugga på levern. Innan dess insåg jag nog inte riktigt allvaret. Så länge man inte mår dåligt går det att förtränga att man har en sjukdom.

Har behandlats med interferoner

Lennart Alksten har genomgått flera olika sorters behandlingar för att bli av med sin sjukdom. Först tre stycken med interferoner, ett protein som påverkar kroppens immunförsvar, sedan en interferonfri behandling som först såg ut att gå vägen.

– Alla tester visade först att jag var infektionsfri men efter en månad var viruset tillbaka. Jag fick höra att viruset kan lagras i fettvävnaden så att det inte syns. Det var fruktansvärt tufft mentalt. Jag insåg ju att jag inte kommer leva så länge till om jag inte blir av med hepatiten.

Annons
Annons

Hepatit C är en form av leverinflammation som i sin tur kan utvecklas till skrumplever, ett dödligt tillstånd. För några år sedan var Lennart Alkstens lever så skadad att den inte längre kunde rena hans blod, som sökte sig andra vägar och bildade ett bråck i halsen. En natt vaknade han i en blodpöl i badrummet. Bråcket hade spruckit och det blev en ilfärd till sjukhuset. Så småningom fick han en ny lever inopererad.

– Men en transplantation innebär ju bara konstgjord andning. Jag måste ju få bort viruset.

95 procent botas med ny behandling

Just nu är Lennart Alksten i slutfasen av sin fjärde behandling, denna gång med ytterligare ett interferonfritt preparat. Studier har visat att dessa nya läkemedel kan bota runt 95 procent av alla med kronisk hepatit. De ger också avsevärt mycket mindre biverkningar än tidigare behandlingsalternativ. Förut gav medicinen Lennart Alksten konstant muskelvärk och han var så trött att han knappt orkade gå i trappor. Nu tycker han att det fungerar bättre, även om han sover dåligt och ibland drabbas av yrselanfall. Men trots att han vet att statistiken ser lovande ut vågar han inte hoppas på att bli av med sin sjukdom en gång för alla.

– Jag fokuserar lite för mycket på de där procenten som inte blir botade. Alla tidigare försök att bota mig har ju misslyckats. Stundtals är jag fruktansvärt rädd.

Men han gör sitt bästa för att mota bort de mörka tankarna. Han har engagerat sig i Svenska Brukarföreningen för att sprida kunskaperna om hepatit C bland sprutnarkomaner.

– Precis som när jag missbrukade delar man fortfarande på nålar. Folk oroar sig bara över att få hiv, men jag skulle säga att det är värre att få hepatit C än hiv nu för tiden. Även om det numera finns effektiv behandling mot hepatit kostar den 215 000 kronor i månaden, så det är bara de allra sjukaste som får tillgång till den.

Om någon månad får han veta hur behandlingen har gått, men väntan känns lång.

– Om jag blir botad kan jag bli så pass pigg att jag har samma chans till långt liv som alla andra i min ålder. Jag ser fram emot att snart få ett barnbarn till. Och så hade det varit kul att kunna börja jobba så smått, säger Lennart Alksten.   

Uppdatering:

I augusti fick Lennart Alksten beskedet att han numera är frisk från sin hepatit C. "Det känns väldigt bra, nästan lite ofattbart", säger han till Netdoktor. Nu tränar Lennart så mycket han orkar efter sjukdomen och målet är att så småningom kunna springa ett långdistanslopp. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons