Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Leversjukdom

Intervju med donationsrådet

Sverige behöver fler donatorer. Ett nytt organ kan rädda livet på en annan människa. Därför är det viktigt att alla tar ställning till om de vill donera sina organ. Donationsrådet jobbar aktivt med att öka kunskapen och intresset för donationer.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

Donationsrådet bildades 2005 och styrelsen är utsedd av regeringen. Verksamhetschefen Åsa Welin har varit med från starten och berättar här om hur de arbetar och varför deras arbete är så viktigt.

Varför bildades Donationsrådet?
Det behövs fler organ till transplantationer än vad det idag finns donatorer för. Därför bildades Donationsrådet för att få upp intresset och kunskapen om donation.

Vad jobbar ni med?
Vi har två huvudområden som vi fokuserar på: hälso-/sjukvården och Sveriges befolkning.

Annons
Annons

Inom hälso-/sjukvården arbetar vi med att jobba fram rutiner och utbilda personalen. På en del sjukhus kan det vara flera år mellan de tillfällen då ett organ behöver doneras och då måste alla veta hur det ska gå till. Det är viktigt att få en fungerande organisation som vet hur de ska ta hand om dem som donerar. Vi utbildar även så kallade donationsansvariga på vissa sjukhus.

För befolkningen ligger fokus på att få fler att ta ställning och anmäla sig till donationsregistret. I dagsläget är en och en halv miljon anmälda, men fler behövs.

Hur ska ni få fler att anmäla sig?
Vi jobbar med olika kampanjer för att få svenskarna att aktivt ta ställning i donationsfrågan. Just nu fokuserar vi på att hitta naturliga tillfällen i livet då vi kan dela ut donationskort. Exempelvis skulle det vara bra att dela ut ett kort när man tar körkort eller när man föder barn.

Annons
Annons

Är du anmäld till donationsregistret?
Ja, självklart.

Hur ser synen på donation ut i samhället?
Generellt sätt så är synen på donation positiv, men det gäller att ta steget från att bara tycka det är en bra id&eacute till att faktiskt ta ställning själv.

Vad tycker du om Netdoktor Transplantation?
Jag tycker det är positivt att många andra lyfter frågan. Ju fler aktörer som finns desto bättre. Det är bra att information om donation och transplantation kommer ut.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons