Tecken på att ditt barn har svininfluensan

De vanligaste symtomen på den nya influensan (svininfluensan) är hög feber, hosta, halsont, snuva, ont i kroppen, huvudvärk och ibland kräkningar och diarré. Efter några dagar brukar symtomen avta och ungefär en vecka senare är barnet oftast friskt igen.

Redaktionen, Netdoktor.se
Uppdaterad den: 2012-11-19

Annons

Spädbarn och barn upp till två år kan bli sjukare av influensa, så därför bör man vara extra uppmärksam på små barns allmäntillstånd.

Vad ska man göra som förälder

Titta på hur barnet mår. Om barnet orkar vara uppe och leka, får i sig tillräckligt att dricka och kissar som vanligt kan du vårda barnet hemma. Låt barnet vara hemma en extra dag efter att febern har gått över, för att barnet ska återhämta sig ordentligt och för att smittan inte ska spridas vidare. Om symtomen inte går över eller barnet börjar må sämre kan det behöva bedömas av läkare.

Kontakta vården direkt om barnet:

Annons
Annons
  • har hög feber i mer än tre dagar
  • kräks intensivt
  • inte får i sig tillräckligt mycket vätska
  • blir slö och inte orkar vara uppe
  • får svårt att andas

Barn som tillhör riskgrupper

Barn med kroniska sjukdomar som till exempel hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, lever- och njursjukdomar eller som har nedsatt immunförsvar eller flerfunktionshinder kan oftare än andra bli allvarligt sjuka om de får den nya influensan.

Om ditt barn tillhör en riskgrupp ska du alltid kontakta sjukvården om du misstänker att barnet smittats av influensa. Om du är osäker på vad som gäller för ditt barn ska du kontakta en läkare, gärna den läkare som tidigare behandlat barnet.

Källa: Socialstyrelsen

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons