Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svininfluensan har börjat sprida sig

Nu uppmanar Smittskyddsinstitutet personer som är extra utsatta att vaccinera sig. Influensa A(H1N1)pdm09, den så kallade svininfluensan, har börjat sprida sig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-20

Annons

Det är därför extra viktigt att unga personer i riskgrupp, inte minst gravida, vaccinerar sig, skriver SMI på sin hemsida.

Förra veckan bekräftades 24 influensafall och många saknar fortfarande skydd. Det kan ta upp till två veckor innan vaccinet skyddar och eftersom influensan nu sprider sig är det hög tid, varnar man.

Myndigheten räknar med att spridningen av influensan kommer att mattas under julhelgen. Men det finns en risk att den tar fart igen under januari.

Annons
Annons

Förra säsongen, 2012-2014, insjuknade mellan 640 000 och 1,8 miljoner svenskar i någon form av influensa.

Har du hunnit vaccinera dig eller tänker du att du ska göra det? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-20 14:32 (10 år sen)

    Har vaccinerat mig, eftersom jag skulle praktisera i höst där det var mycket människor runt omkring en. Så jag ville inte ta hem nya virus och jag är inte så skeptisk till vaccinationer som jag har hört att andra i min omgivning är. Men det är väldigt tragiskt för dom som har drabbats av hemska biverkningar av vaccinationer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.