Influensamedicin ger bäst effekt hos allvarligt sjuka och äldre

Med antiviralt influensaläkemedel kan äldre och allvarligt sjuka tillfriskna upp till tre dagar tidigare än vad som annars förväntas. För personer utanför denna patientgrupp ger behandlingen dock inte samma resultat. Det framgår av en europeisk studie som gjorts under tre influensasäsonger.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Influensamedicin ger bäst effekt hos allvarligt sjuka och äldre
Annons

– Äldre, sjukare och patienter med andra samtidiga sjukdomar hade störst nytta av behandlingen, säger Pär-Daniel Sundvall, forskande distriktsläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, samt ansvarig för studiens svenska del.

Bromsande och lindrande effekt

Studien som publicerats i The Lancet kommer passande nog i samband med att influensasäsongen nu tagit fart i både Sverige och övriga europa. De influensaläkemedel som studerats fungerar genom att bromsa upp sjukdomsförloppet och lindra symtomen, snarare än att bota. Läkemedelsgruppen hör inte till vaccin. 

Annons
Annons

Kontroversiellt läkemedel

I Sverige rekommenderas behandlingen vid misstänkt influensa hos patienter som tillhör någon riskgrupp så som personer över 65 eller hjärtsjuka. Samtidigt är det sällan som läkemedlet förskrivs i primärvården och har länge setts som kontroversiellt. Orsaken är brist på bevis från oberoende studier av läkemedlets effekt i vanlig primärvård – något som alltså nu den aktuella forskningen kompletterar med. 

    Källor

  • Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//influensalakemedel-gor-storst-nytta-hos-svart-sjuka-och-aldre.cid1667999

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu