Stor efterfrågan på influensavaccin till hösten

Influensasäsongen närmar sig och efterfrågan på vaccin är större än väntat. Folkhälsomyndigheten befarar att influensavaccinet inte kommer räcker till alla som vill vaccinera sig. Det rapporterar Ekot.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Stor efterfrågan på influensavaccin till hösten
Annons

Coronapandemin har gjort att det råder en ökad efterfrågan på influensavaccin i hela världen.

– Vi tror att fler kommer att vilja vaccinera sig i år eftersom det är både covid-19 som cirkulerar, och eventuellt influensa. Då vill man åtminstone försöka skydda sig mot en av de infektionerna, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

I Sverige har en nationell extraupphandling av vaccin påbörjats för att fylla regionernas behov. Något som Mia Brytting menar är ovanligt.

Annons
Annons

Förstärkt influensavaccination

Att Sverige förbereder sig för en förstärkt influensavaccination kommer ha stor betydelse för den redan ansträngda sjukvården, menar Jonas Vikman vid Läkemedelsindustriföreningen.

– Vi tror att det är klokt för att det minskar risken för att människor drabbas av två infektioner samtidigt och att sjukvården både måste ta hand om människor som är svårt drabbade av influensa samtidigt som man vårdar människor som är drabbade av corona, säger han till Ekot.

Folkhälsomyndigheten uppdaterade nyligen sina rekommendationer kring hur prioriteringen av influensavaccination bör se ut. Här kan du läsa om vilka grupper som bör vaccineras först >>

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7547543

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu