Starkare influensavaccin kommer ges till äldre på särskilt boende

I november startar vaccinationerna mot säsongsinfluensan och den här säsongen har fyra regioner beställt ett nytt högdosvaccin som väntas ge äldre ett bättre skydd. Vaccinet har nyligen blivit godkänt i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radio. 


Publicerad den: 2020-09-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Äldre man vaccineras med influensavaccin inför influensasäsongen
Annons

Under den kommande influensasäsongen kommer ett nytt starkare vaccin mot influensa användas i Sverige. Äldre personer svarar nämligen ofta sämre på influensavaccin, vilket beror på att immunsystemet svarar sämre på vaccinationer i takt med högre ålder. Nu hoppas man att det nya högdosvaccinet ska ge äldre bättre skydd. 

Det starkare vaccinet har i flera år använts till äldre i USA och i somras godkändes vaccinet i Europa för användning av personer över 65 år. Här i Sverige är det fyra regioner, Skåne, Stockholm, Sörmland och Gävleborg, som beställt högdosvaccinet för att vaccinera äldre som bor i särskilt boende.

Men högdosvaccinet är flera gånger dyrare än det traditionella influensavaccinet.

– Men i studier i USA har man sett att det är värt det ur de här så kallade samhällsekonomiska studierna och hälsoekonomiska studierna, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland, till Sveriges Radio. 

 

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges Radio
  -

  https://sverigesradio.se/artikel/7549036

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nils 2020-09-9 14:46 (11 månader sen)

  Astra Zenica har ju nu ( 8/9-20) stoppat covid 19 vaccineringen p.g.a. misstänkt biverkan hos en vaccinerad person i England.
  Hur ställer sig svenska sjukvården till detta faktum ?
  Har personligen i över 10 års tid tagit influensavaccinering och det har fungerat bra.
  Men jag känner en viss oro för ev biverkningar av det nya covid19 vaccinet och ska det nu också göras starkare för oss äldre känner jag ännu större oro.
  Jag är en 81-årig man med övervikt och diabetes 2. Intar Eliquis efter djup bentrombos, samt Victoza+ABASAGLAR inj. vätska för diabetes, samt Amlodipin Krka + Losartan för blodtrycket.
  Tillhör alltså högriskgruppen i högsta grad så motivationen för vaccinering är ju hög.
  Men min oro för ev. biverkning är också stor och någon garanti för biverkningar kan ju inte sjukvården ge.
  Så i ärlighetens namn, lite av försökskanin blir man ju. Känns lite som att välja mellan pest eller kolera.