Kan vara extra viktigt att vaccinera sig mot influensan i höst

På grund av coronapandemin är det kanske extra viktigt att äldre personer och personal med patientnära kontakt vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Det säger Mia Brytting, mikrobiologi och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till TT. 


Publicerad den: 2020-08-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

vaccin mot influensa, säsongsinfluensa
Annons

– Till stor del är det samma riskgrupper för covid-19 och influensa, så det gäller att man vaccinerar sig för att undvika en av de här två infektionerna. I år betonar vi också tydligare att all personal som har patientnära kontakter ska vaccinera sig. Det har ibland varit lite olika hur man har vaccinerat personal inom till exempel äldreomsorgen, säger Mia Brytting.

Även personer utanför riskgrupperna kan vaccinera sig

För att ytterligare minska smittspridningen av influensan kan det vara extra motiverat att även de som inte tillhör någon riskgrupp vaccinerar sig. Men det får i så fall inte ske på bekostnad av de som ingår i riskgrupperna, menar Mia Brytting. 

Vaccin mot säsongsinfluensan kommer bli tillgängligt för riskgrupper och vårdpersonal den 3 november.

Annons
Annons

– En aspekt som måste beaktas då är naturligtvis att undvika trängsel. I normala fall sitter alla i samma väntrum med en nummerlapp. Men i år måste man tänka på ett annat sätt för att få en effektiv influensavaccinering utan att skapa trängsel, säger Mia Brytting till TT. 

Symtom på influensa

Influensa är en inflammation i luftvägarna, orsakad av influensavirus. Influensa uppträder framför allt i epidemier, det vill säga att det vid en given tidpunkt finns ett stort antal sjuka i befolkningen. Sådana epidemier förekommer i stort sett varje år under vintermånaderna, från sent i december till tidigt i mars. Det är därför man även kalla influensa för säsongsinfluensa.

Vanliga symtom på influensa är nedsatt allmäntillstånd, trötthet, feber, torrhosta, huvudvärk samt muskel- och ledsmärtor. Snuva och smärta i halsen är också vanligt.  Dålig aptit, magsmärtor och kräkningar kan också förekomma, särskilt hos barn.  

Annons
Annons

    Källor

  • Omni/TT - https://tt.omni.se/influensan-kan-forvarra-covidsituationen/a/70X3n4

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu