Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Influensa-topp väntas

Influensan är redan här och epidemin väntas inom ett par veckor att nå en topp. Mycket tyder på att årets influensa kommer att bli lindrigare än vanligt, men riksgrupper som inte vaccinerat sig uppmanas nu att göra det av Folkhälsomyndigheten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-14

Annons

Hittills har sex personer dött av svininfluensan, troligen blir det fler. Hur många fler är svårt att svara på, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Dödsfallen varierar kraftigt mellan olika år, från något hundratal till mellan 1.000 och 2.000. Men det vet man först när man jämfört statistiskt med hur många som brukar dö. De allra flesta som dör i influensan kopplas inte direkt till sjukdomen utan de kanske får en lunginflammation och dör en tid senare, utan att man kopplar det till influensan, säger Anders Tegnell.

Det är framförallt personer som tillhör riskgruppen som ska vara vaksamma när influensasäsongen startar. Till riskgrupperna räknas bland andra de som är äldre än 65 år, har kroniska lung- eller hjärtsjukdomar, kronisk lever- eller njursvikt, gravida och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 09:44 (10 år sen)

    Jag hade aldrig vaccinerat mig, kul att få narkolepsi och annat och sabba ens liv..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons