Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Influensan har i många fall krävt intensivvård

Årets influensasmitta fortsätter att öka och antalet personer som vårdats på en intensivvårdsavdelning på grund av influensa fortsätter att öka. Det visar Folkhälsomyndighetens influensarapport, uppger SvT Nyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-19

Annons

För många personer har influensan krävt intensivvård. Hittills har 122 personer fått intensivvård, vilket är fler än normalt.  Det dominerande viruset har varit H1N1, det vill säga det så kallade svininfluensaviruset.

Barn har intensivvårdats

Bland de 122 personer som hittills behövt intensivvård finns barn, en gravid kvinna och ett antal medålders, i övrigt friska, personer.

– Det som är intressant med svininfluensan är att den slår mot åldersgruppen 40-64 och vuxna i arbetsför ålder. Annars brukar man tänka att influensa slår hårdast mot äldre, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

Annons
Annons

Man har alltså kunnat se att majoriteten av de som intensivvårdats har varit mellan 40-64 år gamla och tillhör därmed inte riskgruppen. Anledningen kan vara att svininfluensan går ner i lungorna mer än annan influensa.

Kulmen för året närmar sig

Av de patienter som intensivvårdats har 11 avlidit, den yngsta i 50-årsåldern. Två av dem tillhörde inte en riskgrupp, vilket AnnaSara Carnahan tycker är anmärkningsvärt.

Det totala antalet fall av influensasmittade ökar, i förra veckan rapporterades 964 fall. Men ökningstakten har avtagit jämfört med tidigare i år, och därmed tror man att kulmen på årets epidemi närmar sig.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.