Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Influensamedicin minskar dödlighet i ebola

Just nu testas ett läkemedel mot influensa på ebolasjuka i Västafrika. Medicinen verkar ha god effekt på vissa patienter, även om resultaten är preliminära än så länge.

Publicerad den: 2015-03-16

Annons

När det japanska läkemedlet mot influensa sattes in på ebolapatienter med en lägre nivå av viruset i blodet, halverades dödligheten.

– Det verkar så att det hindrar virusets gener från att kopieras och till att utvecklas vidare till att sedan bli proteiner, säger infektionsläkaren Anders Lignell vid Läkemedelsverket till Sveriges radio.

Läkemedlet är en så kallat RNA-polymerashämmare som helt enkelt hindrar ebolavirusets gener från att kopieras. Därmed kan inte viruset föröka sig lika snabbt i kroppen.  

Annons
Annons

Hittills har cirka 80 personer i Guinea fått medicinen, och de första preliminära resultatet pekar på både positiva och negativa resultat. Patienter som var svårt sjuka, och därmed hade höga nivåer av virus i blodet, visade ingen förbättring av läkemedlet. Däremot sågs en effekt hos individer med lägre nivå av virus i kroppen.

Om det visar sig att influensamedicinen fungerar kan det få fler smittade att söka sig till ebolakliniker i ett tidigt skede av sjukdomen, och därmed minskar smittspridningen.

Studien är ett samarbete mellan en fransk vetenskaplig organisation som utvecklar mediciner utifrån fattigas behov, samt Röda korset, Läkare utan gränser och franska militären. Testerna sker på fyra kliniker i Guinea.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons