Influensa B dominerar – Akademiska sjukhuset i stabläge 

Antalet influensafall väntas öka stadigt fram till kulmen i februari. Akademiska sjukhuset i Uppsala har därför beslutat att gå upp i stabläge.  


Publicerad den: 2018-01-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

 

– Epidemiläge innebär framför allt interna förändringar beträffande var patienter med influensa bäst ska vårdas. Det kan även behöva göras begränsningar av den planerade sjukvården, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken, till Vårdfokus.  

Mest i Norrland och Svealand

I år är det influensa B som dominerar. Under vecka 52 rapporterades 512 fall, av dessa var 402 influensa B. Och nu ser det ut att öka i hela landet, men mest i Norrland och Svealand.  

Annons
Annons

 

Många yngre kommer drabbas

Flera årskullar av barn har inte träffat på denna typ av virus tidigare och därför kan många i de yngre åldersgrupperna drabbas. Influensa B brukar ge fler fall, dock är de svåra fallen färre, skriver Vårdfokus. Men om man ingår i någon av riskgrupperna ska man vaccineras, menar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt Vårdfokus.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/januari/influensa-b-dominerar-i-tilltagande-epidemi/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu